Läkemedelsverket viktig partner

Det svenska Läkemedelsverket är en av de främsta samarbetspartnerna för den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Och verkets placering i Uppsala är ett av de främsta argumenten för att få EMA till Sverige.

UNT 8 december 2016.

UNT 8 december 2016.

Foto:

Uppsala2017-04-06 08:00

Det svenska Läkemedelsverket har gott rykte. Och det är en viktig faktor när Sverige ska övertala de andra länderna om att EMA ska placeras i Stockholm–Uppsala-regionen.

– Vid sidan av den brittiska läkemedelsmyndigheten är Läkemedelsverket en av EMA:s främsta samarbetspartner, säger Christer Asp, som arbetar för att få EMA till Sverige.

Flytten av EMA:s verksamhet måste ske gradvis.

– Det får inte bli några avbräck i verksamheten. Det påverkar direkt möjligheterna att få ut medicin på den europeiska marknaden. Och här spelar erfarenheten på Läkemedelsverket en stor roll, säger Christer Asp.

I EU:s statistik över tilldelade rapportörskap vid godkännande av nya läkemedel ligger det svenska Läkemedelsverket på tredje plats, tätt efter Tyskland.

– Det har varit ett medvetet val av Sverige efter EU-inträdet. Om vi ska ha inflytande över de läkemedel som ges till svenska patienter måste vi vara aktiva i processen, säger Marie Gårdsäter, direktör för tillståndsverksamheten vid Läkemedelsverket.

Storbritannien har i särklass flest rapportörsuppdrag. Och det är den svåraste utmaningen att lösa efter brexit, enligt Marie Gårdsäter.

– När inte längre den engelska nationella myndigheten gör de här utredningarna måste någon annan göra det.

I förlängningen kan det betyda att Läkemedelsverket kan behöva anställa fler i Uppsala.

Rent praktiskt påverkas också arbetslivet för många av Läkemedelsverkets anställda om EMA placeras i Sverige. I dag går många resor till London för möten i vetenskapliga kommittéer och arbetsgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!