På måndagen berättade UNT att ett av världens mest använda smärtläkemedel, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling på ett sätt som ger bestående förändringar av beteendet i vuxen ålder. Det visar forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i en studie på möss, som publiceras på nätet i facktidskriften Toxicological Sciences.
- Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket i Uppsala.
Problemet är bara att ingen av de andra smärtstillande substanserna heller är särskilt bra. Både medel innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Magnecyl) eller ibuprofen (som Ipren) avråds gravida ifrån att ta.
- Även om riskerna är oerhört små kan dessa preparat bland annat påverka fostrets hjärtutveckling, både under tidig och sen graviditet. Av dessa medel är paracetamol nog fortfarande det mindre farliga alternativet. Man bör också tänka på att dessa resultat bygger på djurstudier och de säger inte allt. Paracetamol har använts i 100 år. Så om det hade varit ett jätteproblem så hade vi nog upptäckt det vid det här laget, även om detta nog är något alla kommer att titta närmare på.
Paracetamol på recept säljs för omkring 300 miljoner kronor om året, enligt Socialstyrelsens siffror för 2012. Till det kommer ungefär lika mycket i receptfri form på apoteken och runt 150 miljoner på andra försäljningsställen.
Krav på hårdare reglering av paracetamol har höjts sedan larmen om förgiftningar och självmordsförsök ökat.