Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister, presenterade satsningen om ett kunskapscentrum där läkemedels påverkan på miljön ska utredas.
– När läkemedelsrester kommer ut i miljön skapar det bland annat problem med antibiotikaresistens, säger han.
Det är inte bara människor som drabbas av läkemedelsrester i miljön. Djurlivet och naturen får ta den största smällen.
Det nya kunskapscentrum för läkemedel i miljön ska inrättas i Uppsala vid Läkemedelsverket. Arbetet kommer att börja omgående. Regeringen har budgeterat 5 miljoner kronor per år för detta. För åren 2018-2020 har totalt 180 miljoner kronor avsatts för ett kunskapscentrum och avancerad rening av avloppsvatten. Det är en del av regeringens storsatsning på problem med läkemedel i miljön.
LÄS MER: Voltaren förgiftar Fyrisån
Men för att komma till rätta med problemen krävs, enligt Läkemedelsverket, ändrad lagstiftning så att miljöeffekter vägs in i beslut om läkemedel ska vara receptfria eller inte. När sker det?
– Vi känner till förslaget från Läkemedelsverket om receptförskrivning. Men det kommer inget beslut om det nu. Frågan bereds inom regeringskansliet och vi måste väga in det kravet mot ändamålsenligheten med ersättningsläkemedel, säger Gustav Fridolin.
Satsningen presenterades i samband med att regeringen sammanträdde i Uppsala på torsdagen och då höll en pressträff om de regeringsbeslut som fattats under dagen.