Läkemedel minskar drogsuget
Läkemedelsbehandling av missbrukare har blivit vanligare i takt med att fler preparat har introducerats. Beroendepsykiatrin vid Akademiska sjukhuset tar emot runt 1 000 besök varje månad. Många missbrukare besöker kliniken dagligen. I en del fall blir behandlingen livslång.
När UNT besöker öppenvårdsmottagningen en morgon väntar flera personer på att få sina läkemedel. Först sker urinprovtagning för att påvisa återfall eller sidomissbruk. Därefter delar personal ut läkemedlen, som i de flesta fall måste intas under övervakning.
Missbrukare från hela landet
En man diskuterar intensivt sin medicinering med en av sjuksköterskorna på plats. Han är upprörd och irriterad. En annan ung man mår märkbart dåligt psykiskt. Sofia Persson Martinson, som är öppenvårdschef, försöker lugna honom.
- Det är mycket känslor här. Många blir upprörda om de inte får sina tabletter. Vi gör vårt bästa för att vara ett stöd, men har ett regelverk att följa och kan inte lämna ut läkemedel om någon missköter sig, säger Sofia Persson Martinson.
Vid beroendepsykiatrin finns förutom öppenvårdsmottagningen, en slutenvårdsavdelning och ett metadonprogram som tar emot missbrukare från hela landet. Sedan 2000 ansvarar öppenvården även för ett Subutexprogram. Både metadon och Subutex är narkotikaklassade preparat som framför allt ges till heroinmissbrukare. Metadonbehandlingen har ofta blivit livslång, medan Subutex kan ges under en begränsad period.
Omstridd behandling
När metadon introducerades på 70-talet var behandlingen mycket kontroversiell. Kritiker ansåg att det var fel att byta ut en drog mot en annan. Sedan dess har flera studier visat att så kallad läkemedelsassisterad behandling ökar heroinisters möjligheter att bli fria från sitt missbruk och minskar dödligheten. Men fortfarande finns kritiker.
- Det är märkbart att man i vissa delar av landet är mer negativt inställd till läkemedelsbehandling av opiatmissbruk. Många kommuner väljer hellre att gång på gång skicka missbrukare på behandlingshem. I dessa fall blir kostnaden runt
3 000 kronor per dygn. Behandling med exempelvis Subutex kostar runt 120 kronor per dygn, säger Sofia Persson Martinson.
Hon påpekar att behandling med läkemedel endast är aktuellt om missbruket pågått under en längre tid. Dessutom ingår stödsamtal och återfallsförebyggande gruppverksamhet i vårdplanen.
Många av de narkotikamissbrukare som regelbundet besöker beroendepsykiatrin har även en kontakt inom socialtjänsten eller kriminalvården. En del har hamnat i kriminalitet som en följd av sitt missbruk. Andra är hemlösa och många socialt utslagna. Alkoholmissbrukare klarar däremot ofta av att upprätthålla fasaden utåt ganska länge.
- De som får hjälp här kommer från alla möjliga samhällsklasser. Det är precis lika lätt att bli alkoholist om man sitter i en skinnsoffa i Kåbo och dricker dyr cognac som om man sitter på en parkbänk och super. Missbruk kan drabba alla, säger Sofia Persson Martinson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!