Det har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommit fram till efter en granskning av omega-3-läkemedel. Granskningen gjordes på begäran av Läkemedelsverket i Uppsala.
Sedan millennieskiftet har det i flera europeiska länder funnits läkemedel med omega-3-fettsyror som varit godkända för att förebygga allvarliga hjärt-kärlproblem hos patienter som haft en hjärtinfarkt. Omega-3-läkemedlen godkändes för detta användningsområde utifrån begränsade data som pekade på att de, i kombination med andra mediciner, hade en (liten) förebyggande effekt.
I ett flertal uppföljande och mer välkontrollerade studier som gjorts sedan dess har dock inte någon sådan positiv effekt av omega-3-läkemedel kunnat påvisas.
I ett pressmeddelande framhåller EMA att det är just frånvaron av positiv effekt och inte några nyupptäckta säkerhetsproblem som ligger bakom beslutet att rekommendera EU-kommissionen att fatta ett för hela EU formellt bindande beslut att dra tillbaka godkännandet av omega-3-läkemedel för förebyggande behandling efter hjärtinfarkt.
Samtidigt påpekar EMA att omega-3-mediciner även fortsättningsvis får användas för att sänka höga halter av en sorts blodfetter, så kallade triglycerider.
I Sverige säljs fiskoljekapslar med omega-3 enbart som kosttillskott och det är förbjudet att i reklam påstå att de skyddar mot hjärtinfarkt eller har andra läkemedelseffekter.