Läkemedel hjälper även svårast demenssjuka

Även för patienter med svår Alzheimers sjukdom kan läkemedlet donazepil förbättra minne, uppmärksamhet och andra intellektuella färdigheter och förbättra chansen att klara olika vardagsgöromål.

Uppsala2006-03-23 02:00
Det framgår av en svensk studie, som på onsdagen publiceras i nätupplagan av den ledande medicintidskiften The Lancet.
- Förbättringarna är visserligen måttliga, men de kan ändå ha stor betydelse såväl för patienterna själva som för anhöriga och vårdpersonal, säger överläkare Lena Kilander vid Geriatrikens minnesmottagning vid Akademiska sjukhuset.
Hon är en av de ansvariga för prövningen, som är den första i sitt slag. Tidigare prövningar av donezepil har gällt patienter med mindre svåra former av Alzheimers sjukdom.
— Glädjande nog kan vi påvisa att effekten av donezepil vid svår Alzheimers sjukdom tycks vara förhållandevis väl så god som den som påvisats vid lindrigare former av sjukdomen, säger Lena Kilander.

200 patienter
Den nya prövningen omfattar nära 200 patienter med långt framskriden Alzheimers sjukdom vid ett stort antal särskilda boenden, däribland Kronparkgården i Uppsala.
Under det halvår prövningen pågick fick patienterna dagligen antingen en donezepiltablett eller en till utseendet likadan, men overksam placebotablett.
Både innan behandlingens påbörjades och vid flera tillfällen under studiens gång mättes patienternas intellektuella förmåga, till exempel minne, språkförmåga och uppmärksamhet. Också deras möjligheter att klara vardagliga göromål som att klä sig, gå på toaletten, hitta tillhörigheter och samtala med andra registrerades.

Klarade sig bättre
När studien avslutats och forskarna närmare granskade dessa uppgifter stod det klart att patienterna som medicinerat med donezepil genomgående klarat sig bättre än de som fått placebo.
För patienterna som fick donezepil förbättrades de flesta uppmätta intellektuella färdigheterna något, medan däremot patienterna som fick placebo försämrades.
Donezepil kunde dock inte hejda den fortsatta försämringen av förmågan att klara olika vardagliga sysslor. Men försämringen var betydligt mindre för patienterna som fick donezepil än för patienterna som fick placebo.

Förlänger inte liv
Lena Kilander framhåller att donezepil inte påverkar det underliggande sjukdomsförloppet eller förlänger patienternas liv. Medicineringen kan inte heller "lyfta" en patient med svår Alzheimer tillbaka till en lindrigare form av sjukdomen.
— Men ju längre tid en patient klarar till exempel toalettbesök och slipper ha blöjor eller kan göra sig förstådd, desto bättre. Våra resultat talar för att många patienter kan fortsätta att ha nytta av donezepil även i ett långt framskridt skede av Alzheimers sjukdom, säger Lena Kilander.
Donezepil är en så kallad kolinesterashämmare, som höjer halten av signalämnet acetylkolin i hjärnan. I Sverige säljs donezepil under varunamnet Aricept.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!