Läkarstudenter ska lära sig lagarbete

Utbildning Läkarstudenter i Uppsala behöver lära sig mer om lagarbete med andra yrkesgrupper. Det behövs mer strukturerad träning, anser läkarstudenten Lisa Blixt efter kritiken mot läkarutbildningen vid Uppsala universitet.

Lisa Blixt, läkarstudent

Lisa Blixt, läkarstudent

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2014-02-21 08:00

Som UNT tidigare berättat har Universitetskanslersämbetet ifrågasatt kvaliteten vid Uppsala universitets läkarutbildning. Utbildningen har hög måluppfyllelse på sju av åtta punkter. Men en brist räcker för att universitetet kan förlora rätten att bedriva utbildningen.

Enligt granskarna brister utbildningen i att ge läkarstudenterna möjlighet att öva på klinisk verksamhet tillsammans med andra personalgrupper inom vård och omsorg.

Man konstaterar att det förekommer praktisk träning med andra yrkesgrupper, men att det råder brist på ett tydligt professionellt lärande och en struktur för att säkerställa att alla studenter uppfyller målet med aktiviteterna.

Lisa Blixt, ordförande i Medicine studerandes förbund i Uppsala, tycker att vikten av att träna med andra personalgrupper behöver bli tydligare i utbildningen.

– Det blir en naturlig situation att samarbeta med andra personalgrupper när man är ute på kliniken, men vi tycker att det vore välkommet med fler strukturerade övningar då man arbetar med andra studenter. Vårt framtida yrke bygger mycket på samarbetet med undersköterskor, sjuksköterskor och annan personal. Det är jätteviktigt att det samarbetet kommer in redan i utbildningen.

Utbildningen måste säkerställa att studenterna visar förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper såväl inom hälso- och sjukvården som inom vård och omsorg. Samma krav ställs nu på läkarutbildningen vid Göteborgs universitet och Umeå universitet.

– Kritiken måste tas på allvar. Det är en viktig del av läkaryrket att kunna samarbeta mellan yrkesgrupperna. Vi måste bli bättre på det och att vi inte missar några studenter på vägen, säger Eva Tiensuu Janson, ledamot i programkommittén för läkarutbildningen.

Hon konstaterar att de tre läkarutbildningar som fått kritik i landet saknar en klinisk undervisningsavdelning. På de övriga läkarutbildningarna finns det vårdavdelningar som under handledning drivs av studenter som läser till läkare, sjuksköterska och sjukgymnast.

– Vi arbetar för att utveckla den typen av verksamhet, åtminstone med vissa speciella vårdsalar. Sjukhusledningen ser positivt på det och jag hyser stora förhoppningar om att vi ska lösa det här.

Uppsala universitet ska senast i januari 2015 redovisa vilka åtgärder som vidtagits.

Bristande kvalitet

Hälften av landets läkarutbildningar visar bristande kvalitet, enligt den undersökning som universitetskanslersämbetet gjort.

Karolinska institutet, Linköpings universitet och Lunds universitet får omdömet hög kvalitet. Ingen utbildning får det högsta omdömet mycket hög kvalitet. Göteborgs universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet som fått omdömet bristande kvalitet har ett år på sig att åtgärda bristerna för att inte förlora examenstillståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!