Ragnar Larsson har varit patient hos Berit Engström i många år, han minns inte riktigt hur länge men tidigare behandlades han av andra öronläkare i Uppsala som nu har stängt sina mottagningar. Var tredje månad besöker Ragnar Larsson öron- näsa- och halsmottagning på Svartbäcksgatan i Uppsala.
– Jag behöver hjälp med att suga ur vax ur mina öron. Jag producerar så mycket vax att det till slut täpper till i örat så att jag inte hör något alls, säger Ragnar Larsson.
Situationen är extra problematisk för Ragnar Larsson som sedan sju år tillbaka är helt blind.
– Jag är i ett väldigt stort behov av min hörsel, då jag inte ser något. Jag använder min hörsel för att höra var saker ligger om jag tappar något. Utan hörseln blir jag instängd i mig själv och helt handikappad, säger han.
Berit Engström köpte för fem år sedan en etablerad öron- näsa- och halsmottagning. Efter att landstingets vårdavtal har ändrats får hon inte längre låta någon annan ta över mottagningen.
– De nyetablerade mottagningarna måste följa lagen om vårdval och det är mycket svårt att få en fungerande ekonomi utefter dessa krav, säger Berit Engström som anser att situationen är oroande.
Berit Engström säger att antalet besökstider i Uppsala i dag är 5 000 på de privata mottagningarna som landstinget har avtal med.
– För fem år sedan fanns 10 000 besökstider i Uppsala. När jag avvecklar är det bara 2 500 kvar., säger hon.
När Berit Engström lägger ner sin mottagning kommer Mats Engströms mottagning på Läkarhuset att vara den enda kvarvarande privata öronläkarmottagning som landstinget har avtal med i Uppsala.
– Vi försöker naturligtvis att hjälpa så många vi kan men det är omöjligt för oss att behandla alla patienter som varit hos Berit Engström, säger Mats Engström och fortsätter:
– Detta är ett stort problem och jag skulle verkligen rekommendera landstinget att se över vårdvalsavtalets regelverk. Längre avtalstid samt högre ekonomisk ersättning är en förutsättning för att fler ska kunna starta mottagningar.
Mats Engström säger att lagen om vårdval som de nyetablerade mottagningarna måste följa har lägre ersättning än den nationella taxan som han och de äldre mottagningarna får ersättning från.
De som följer den nationella taxan eller lagen om läkarvårdsersättning (LOL) som den också heter får inte överlåta mottagningen och inte anställa någon ytterligare läkare då etableringen är knuten till en fysisk person även om själva verksamheten bedrivs i bolagsform.
Öronspecialisterna Claes Erwall och Sven-Anders Westerström tvingades stänga sin mottagning på Östra Ågatan under 2014. Deras vårdavtal med landstinget hade då gått ut.
Osäkerheter kring lagen om vårdval var för stor för dem. Finansiella kostnader samt tidsaspekten var några av orsakerna, enligt Claes Erwall.
Landstinget i Uppsala län har avtal med ytterligare tre mottagningar men dessa ligger i Enköping och Västerås. De långa resorna kan dock vara problematiska för vissa patienter. Ragnar Larsson är en av dessa.
– Det är helt otänkbart för mig att resa så långt. Jag kan inte resa själv utan måste alltid ha min fru med mig, säger han.
Han är mycket oroad och vill därför vädja till landstinget:
– Vart ska jag vända mig när Berit Engström lägger ner sin mottagning? Jag behöver hjälp, jag är i stort behov av min hörsel.