Läkare polisanmäld för dataintrång

Under loppet av tio dagar läste han sin dotters patientjournal 26 gånger. Nu har läkaren vid Akademiska sjukhuset i Uppsala polisanmälts för olaga dataintrång.

Uppsala2007-02-13 22:00
Under de senaste två åren har fyra anställda inom Uppsala läns landsting polisanmälts för olaga dataintrång.
Det senaste fallet inträffade strax före årsskiftet när en läkare under loppet av några dagar läste sin dotters journal vid 26 tillfällen. Läkaren ska även tidigare ha loggat in på dotterns journal.
- Genom en enkel knapptryckning kommer personalen åt de elektroniska patientjournalerna, konstaterar Björn Ragnarsson, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

I samband med att vården allt mer övergår till elektroniska patientjournaler har landstinget infört ett kontrollsystem som innebär att den som loggar in i journaler samtidigt sätter elektroniska avtryck efter sig.
Alla som tar upp en patientjournal på sin skärm kan därmed spåras via så kallade loggar.
Kontroll av personalens inloggningar i datasystemet genomförs slumpvis någon gång i månaden. Vid behov genomförs kontrollerna oftare, exempelvis om så kallade kändisar eller andra dignitärer är inlagda inom vården.

- Kontrollen gagnar sekretessen och patienternas integritet. När vi hade pappersjournaler hade vi ingen aning om vem eller vilka som tittade i patientjournalerna, säger Björn Ragnarsson.
Det är enligt lag brottsligt att läsa en patientjournal om det inte är till gagn för vården av den aktuella patienten. Björn Ragnarsson tror att det är nyfikenhet som är skälet till varför anställda läser andras journaler.
- Man kanske vill veta varför grannen, släktingar eller före detta pojk- eller flickvänner ligger på sjukhuset. Det är förmodligen inga onda avsikter, men det är ändå helt oacceptabelt.

Hur kan vården förebygga dataintrång?
- Alla nyanställda får information om vilka regler som gäller. Vi tar upp det i samband med övergången till det elektroniska patientjournalsystemet Cosmic. Dessutom arbetar vi kontinuerligt med att förbättra säkerhetsrutinerna när det gäller elektroniska patientjournaler, säger Björn Ragnarsson.
Straffet för dataintrång är högst två års fängelse. Anställda inom Uppsala läns landsting får dessutom en skriftlig varning. Björn Ragnarsson skulle helst se att de fick sparken, men det är inte möjligt av arbetsrättsliga skäl.
- Vi måste markera mot patienter och personal. Det är ett allvarligt brott, säger Björn Ragnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om