Läkare oroas av nya sjukvårdsregioner
- Det är synnerligen allvarligt om politikerna inte vill bevara vår sjukvårdsregion. Det kan betyda slutet för Akademiska, säger Helge Rask-Andersen, överläkare och professor vid öronkliniken på Akademiska sjukhuset.
Lyhörd doktor. Vi måste vara lyhörda och inte diktera villkoren gentemot våra kolleger i Mellansverige, anser Helge Rask-Andersen, överläkare och professor vid öronkliniken i Uppsala. Foto: Patrik Lundin
Foto:
- Akademiska sjukhuset utvecklar ständigt nya behandlingsmetoder och erbjuder en unik vård i världen. Det gör att vi kan sälja vård både utomlands och till andra landsting. Verksamheten vilar på förtroende, ett förtroende som byggts upp under lång tid och som snabbt kan raseras, säger Helge Rask-Andersen.
Han arbetar vid otokirurgen, ett nationellt resurscenter som står för flest öronoperationer i landet. Hit kommer patienter från hela landet för behandling av exempelvis örontumörer. Det handlar om närmare 500 av totalt 3 000 operationer i landet.
Operationerna innebär inte bara betydande intäkter för Akademiska sjukhuset, det skapar också ett utbildnings- eller traineestystem för svenska öronläkare.
Omkring 70 procent av intäkterna vid otokirurgen kommer från landstingen i Mellansverige.
- Genom den specialiserade och teknisk oerhört svåra verksamhet kan också patienter i Uppsala län opereras av kanske det bästa team som finns i dag för dessa sjukdomar, berättar Helge Rask-Andersen och fortsätter:
- Vi har en prestigelös och flexibel inställning med andra kliniker som vi samarbetar med, exempelvis neurokirurgiska. Sådana dynamiska enheter finns inte i hela Europa.
Helge Rask-Andersen är orolig för att verksamheten som han har varit med att bygga upp raseras genom ogenomtänkta politiska förslag. Han påminner att bakom framgång står individer med energi, mod och visioner, exempelvis Lennart Edfeldt och Anders Kinnefors vid otokirurgen.
- En annan var vår "öron" nobelpristagare Robert Barany. Hans son var den som senare framgångsrik initierade uppsalaforskning inom ophthalmologin. Det ledde till nya banbrytande läkemedel till gagn för patienter runt om i världen, berättar Helge Rask-Andersen.
Han har bott i Uppsala i 37 år och vill gärna stanna kvar.
- När jag föreläser är jag stolt över att representera Akademiska sjukhuset. Utomlands ser man med beundran på Uppsala som en universitetsstad med rika traditioner, säger Helge Rask-Andersen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!