Det har tidigare stormat kring arbetssituationen på förlossningen. Då har barnmorskorna varit i fokus.
Nu kommer även hård kritik från läkare på Kvinnokliniken. Kritiken framförs i ett brev till ledningen för kvinnokliniken, som UNT tagit del av. Femton ST-läkare, det vill säga läkare som går sin specialistutbildning, har skrivit under brevet som är daterat den 20 september i år. Kritiken gäller inte bara läget på förlossningen, utan även bland annat på BB och gynmottagningen som också tillhör kliniken.
ST-läkarna menar att den handledning som de har rätt till – och som krävs för att de ska uppfylla delmålen i sin utbildning mot specialistläkare – inte existerar på avdelningen. I deras scheman finns varken tid för teoretiska studier eller handledarmöten inlagd och de tio tjänstgöringsveckor de ska få för att kunna göra sina individuella skriftliga arbeten är svåra att få. Genom att inte ge ST-läkarna tid för handledning och studier bryter Akademiska sjukhuset mot sina egna riktlinjer för ST-tjänstgöring.
Två av de femton ST-läkarna som skrivit under brevet har sagt upp sig och en är heltidssjukskriven. ”Vi uppfattar att detta är direkt relaterat till bristerna i utbildningen och arbetsbelastningen i allmänhet och tycker därför att det känns mycket allvarligt” skriver de.
Men situationen är känslig. Ingen av de läkare UNT varit i kontakt med vill eller vågar uttala sig.
UNT har tidigare uppmärksammat barnmorskornas tuffa arbetsbelastning på Kvinnokliniken: sedan ett 30-tal barnmorskor i våras sa upp sig har avdelningen varit underbemannad. Men problemen för ST-läkarna uppges inte ha något med den situationen att göra, utan har enligt brevet funnits sedan åtminstone 2009.
Ansvarig för arbetssituationen på Kvinnokliniken är verksamhetschefen Masoumeh Rezapour Isfahani. Henne får UNT inte tag på, men hon hänvisar oss via sin sekreterare vidare. Marianne van Rooijen, som är divisionschef på kvinno- och barndivisionen, säger att hon inte kan verksamheten i detalj men att man tar kritiken på allvar.
– Det är naturligtvis viktigt att ST-läkarna får den utbildning som de har rätt till, säger Marianne van Rooijen.
Är arbetsbelastningen för hård?
– Det vet jag inte, men läkarnas upplevelse är ju att det är så och det är naturligtvis allvarligt.
Hur går ni vidare?
– Vi har planerat möten dels med facket och dels med ST-studierektorn för att diskutera vad vi kan göra åt situationen.