– Det var fantastiskt. Folk jublade och grät. Det har aldrig varit ett så stort genombrott i arbetet mot kärnvapen förut, berättar Andreas Tolf, ordförande för föreningen Svenska Läkare mot Kärnvapen som var på plats i New York när beslutet togs.
Den 7 juli antog FN ett globalt förbud mot kärnvapen. Kärnvapen är det sista massförstörelsevapnet att förbjudas genom internationella avtal. Idag finns knappt 15 000 kärnvapen i världen. Förbudet träder i kraft när 50 FN-stater skrivit på och ratificerat.
– Det här är bara startskottet och absolut inget slut. Vi måste nu förmå våra politiker att underteckna och ratificera avtalet, för att öka pressen på kärnvapenländerna att nedrusta på allvar, förklarar Andreas Tolf.
Om en medelstor atombomb skulle släppas över Stockholm uppskattas över en halv miljon människor dö direkt och lika många drabbas av allvarliga brännskador, enligt Andreas Tolf.
– Det finns ingenting sjukvården skulle kunna göra. I dagsläget kan Uppsala och Linköping, som ligger nämast, ta emot endast ett fåtal svårt brännskadade.
Om mindre än en procent av alla kärnvapen som finns idag skulle användas så skulle det bland annat medföra en minskad global temperatur på grund av aska som skulle hindra solens strålar att komma fram samt att jordbruket skulle drabbas till den extent att uppskattningsvis 2 miljarder riskerar att svälta ihjäl, enligt forskning från USA och Sverige. Även strålningen skulle medföra problem en lång tid efteråt.
– Man kan alltså inte sitta i ett hörn och tänka att kärnvapen inte angår mig, bara för att vi inte har dessa vapen. Ett kärnvapenkrig är inte bara en bomb, utan om någon skjuter mot ett land så skjuts det förmodligen tillbaka innan första bomben ens nått fram, berättar Andreas Tolf.
Svenska Läkare mot Kärnvapen bildades på 80-talet, samtidigt som en stor kärnvapenrörelse växte fram. Stora delar av engagemanget mot kärnvapen kom från just läkare och tiotusentals läkare anslöt sig. Idag är Läkare mot Kärnvapen den största organisationen i Sverige som endast sysslar med kärnvapenfrågan.
– Läkare har alltid arbetat med att förebygga sjukdom, vilket står i analogi med arbetet mot kärnvapen. Vi vill sprida kunskap om de hälsokonsekvenser som skulle uppstå vid användandet av kärnvapen.
Ryssland och USA har idag den största andelen kärnvapen. USA har dessutom placerat ut några av sina atombomber i andra natoländer. Till kärnvapenstater räknas också Storbritannien, Frankrike och Kina. I Sverige bestämdes det redan på 60-talet att avveckla det dåvarande kärnvapenprogrammet.
– Idag står det runt om i världen 1800 atombomber redo att avfyras inom minuter. De är är på ”high alert” och redo att förinta städer. Vi måste förstå att det är farligt för oss alla. Nu är det bara politisk vilja som saknas och vi måste få kärnvapenländerna att inse att det är fult och smutsigt med kärnvapen, inte starkt eller häftigt, förklarar Anders Tolf.
Ingen av kärnvapenmakterna var med vid röstningen om beslutet och det enda natoland som var där röstade nej, närmare bestämt Nederländerna. Enligt Andreas Tolf var Nederländerna dittvingade av sitt parlament och förmodligen utsatta av ett hårt tryck från USA att rösta nej. Norge, som tidigare varit pådrivande i den här frågan, var inte närvarande.
– Kärnvapenmakterna är fast i sitt makttänkande, men det är ett otroligt farligt status quo som sätter hela mänskligheten i fara. Skulle ett stort kärnvapenkrig bryta ut så skulle det vara slut på den mänskliga civilisationen.
Avtalet är öppet för att kärnvapenländerna också ska kunna gå med, men då måste de avveckla sina kärnvapen innan de skriver på eller komma med en tydlig plan för avveckling.
– Om man accepterar att vissa länder har kärnvapen så får man också dras med konsekvensen att fler länder kanske också skaffar sig det. Och då håller nog ingen med om att vi lever i en säker värld.
Andreas Tolf ser, trots faran, hoppfullt på framtiden och hoppas att Sveriges riksdag kommer att ratificera kärnvapenavtalet.
– Det går att ändra normer. Vi har gjort det förut vid till exempel barnaga och allmän rösträtt. Men det är alltid obekvämt för vissa i början.