Läkare förbjuds jobba privat
Akademiska sjukhuset i Uppsala förbjuder läkare att ta tjänstledigt för att jobba på privata Elisabethsjukhuset i Uppsala. Elisabethsjukhuset betraktas som en konkurrent trots samarbete.
— Vi kommer att på ett mer seriöst sätt granska läkares bisysslor. Vårdgivare som Elisabethsjukhuset får i fortsättningen ta ansvar för att hitta sin egen personal, säger Erik Hemmingsson.
Sjukhusledningen har beslutat att läkares tjänstgöring på privatägda Elisabethsjukhuset i Uppsala är att betrakta som konkurrerande verksamhet till verksamheten vid Akademiska sjukhuset.
Läkare som vill jobba på Elisabethsjukhuset kommer därför från och med september i år att nekas tjänstledighet.
Samarbete
Elisabethsjukhuset har sedan flera år ett nära samarbete med Uppsala läns landsting och Akademiska sjukhuset, bland annat genom avtalet om valfrihetsvård.
Christer Andersson, vd för Elisabethsjukhuset, säger att fem eller sex läkare från Akademiska sjukhuset för närvarande jobbar på Elisabethsjukhuset.
— Det är ju naturligtvis ett bekymmer om Akademiska betraktar oss som konkurrenter. Vi har ju faktiskt känt oss som en samarbetspartner, säger Christer Andersson.
Många upplänningar som väntat på höft— och knäledsoperationer inom landstinget har fått remisser till Elisabethsjukhuset. Orsaken är att Akademiska sjukhuset har för långa väntetider.
Men Erik Hemmingsson, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, tycker inte att samarbetet spelar någon roll i det här sammanhanget.
— Vi som sjukhus har inte tecknat ett avtal med Elisabethsjukuset. Det har landstinget gjort centralt.
UNT: Har du synpunkter på det?
— Nej, vi får acceptera att politikerna vill ha en konkurrenssituation mellan olika vårdgivare. Men de pengar som landstinget betalar till Elisabethsjukhuset tas ifrån vår budget. Därmed är vi konkurrenter med Elisabethsjukhuset.
Väntar på besked
Elisabethsjukhuset går för närvarande och väntar på besked om ett förnyat samarbetsavtal med landstinget. Avtalet ska börja gälla vid årsskiftet. Det är värt cirka 20 miljoner kronor och kommer att påverka länsinvånarnas väntetider till ett flertal operationer.
— Vi har ännu inte hört någonting från landstinget, säger Mikael Antonsson, verksamhetschef för Elisabethsjukhuset i Uppsala.
Torbjörn Karlsson, läkare på Akademiska sjukhuset och ordförande i Upplands allmänna läkarförening, är förvånad över Akademiska sjukhusets agerande.
— Det verkar som om de vill komma åt Elisabethsjukhuset. Jag kan inte se vad man skulle ha för motiv annars.
Christer Andersson på Elisabethsjukhuset säger att beskedet från Akademiska sjukhuset är ett bekymmer för den framtida läkarbemanningen.
— Vi vill fortsätta vara verksamma i Uppsala men milt uttryckt så känner vi inte något stöd från Akademiska sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!