Läkare får sjukskrivningshjälp

Läkarna behöver stöd för att hantera långa sjukskrivningar och hälso- och sjukvården får nu nya miljarder för att underlätta processen. — Det handlar inte om jakt på sjukskrivna utan om att sätta in behandling snabbare, säger Anna Östbom, ansvarig för avtalet på Sveriges kommuner och landsting.

Uppsala2006-04-26 00:04
Den före detta försäkringsläkaren Leif Elinder beskrev för UNT i går hur läkarkåren tvingats kapitulera inför den mängd patienter med "diffusa diagnoser" som vill bli sjukskrivna.
Den som får nej från en läkare söker upp en annan, husläkarna hamnar i en omöjlig sits. Anna Östbom beskriver läkarnas situation vid sjukskrivningar som ett arbetsmiljöproblem.
— Vi har länge drivit frågan att hälso- och sjukvården måste bli en viktigare part i arbetet med att halvera sjukskrivningarna till 2008.
— Frågan är inte prioriterad och det är inte konstigt eftersom det står i hälso- och sjukvårdslagen att sjukvården ska jobba med rehabilitering och inte specifikt med sjukskrivningar.
— Det har varit brist på samverkan och kompetens har saknats på båda sidor.

Nu har landstingen tilldelats tre miljarder kronor under tre år för att kunna göra insatser mot sjukskrivningarna inom hälso- och sjukvården som ska gagna patienterna. En nationell konferens i början av april kommer att följas av landstingsvisa sammandragningar, med början i slutet av månaden.
— Varje landsting måste självständigt driva utvecklingsarbetet med sjukskrivningsprocessen och utbilda personalen, säger Anna Östbom.
Och det finns förebilder. Uppsala och Östergötlands län tillhör dem som kommit längst.
— I Uppsala arbetade man tidigt med resursteam. Det började som ett projekt på Samariterhemmets husläkarmottagning och spred sig sedan i organisationen.
— I svårare sjukskrivningsärenden måste den enskilde läkaren kunna få stöd. Personer med olika kompetens, som till exempel kuratorer, psykologer och sjukgymnaster, ska kunna kopplas in vid behov. Läkaren kan också behöva stöd i kontakten med arbetsgivaren, säger Anna Östbom.

Det viktiga är att resurserna sätts in i tid. Om en sjukskrivning får fortskrida, tre månader brukar anges som en gräns, är risken stor att den blir permanent och slutar i förtidspension.
— Just nu är det flyt i arbetet, de flesta landsting har tagit sig an uppgiften. Parallellt ska också Försäkringskassan och Socialstyrelsen utarbeta riktlinjer för sjukskrivning, ett slags mall om vad som är realistiska sjuktider.

Tydliga riktlinjer kan underlätta arbetet för både läkarna och Försäkringskassan. Ett sjukskrivningssystem med hög kvalitet i alla delar ska gagna patienterna, säger Anna Östbom.
— Det ska vara lätt att bli sjukskriven vid behov. Men behandlingen måste sedan sättas in så snabbt som möjligt.
Ett problem som kvarstår, även om sjukförsäkringen fungerar klanderfritt, är att dagens arbetsmarknad inte passar alla.
— Vi kan ge effektiv hjälp, men kan inte göra något åt hur arbetsmarknaden ser ut. De som inte kan jobba 100 procent har ofta svårt att få plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om