Läkare erbjuds gåvor av läkemedelsföretagen
Var tredje läkare inom primärvården och var femte läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har erbjudits gåvor av läkemedelsföretagen. Det visar en granskningsrapport från landstingsrevisionen.
Revisorerna pekar också på ofullständiga fakturor. Det är påfallande ofta som syftet med resor eller hotellvistelser inte framgår av fakturan.
- Syftet med Läkemedelsföretagens gåvor till läkarna är att påverka läkarna. Det ser illa ut i allmänhetens ögon och skadar förtroendet för sjukvården, säger Agneta Eklund, chef för landstingets läkemedelsenhet.
Enligt Agneta Eklund består gåvorna bland annat av pennor, kalendrar, böcker och luncher.
Sedan första januari i år gäller nya regler för kontakter mellan läkare och företag. Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen har enats om vilka samverkansformer som ska gälla. Samarbetet ska ske i sådana former att trovärdighet och en oberoende ställning bibehålls. Allmänheten ska ha insyn och uppfatta förhållandet som neutralt och rimligt.
Brita Winsa, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset anser att det nya avtalet mellan landstingsförbundet och läkemedelsindustriföreningen är bra. Tidigare regler var mer diffusa, nu finns ett noggrant regelverk som parterna har att följa.
- Det är en väldigt stor skillnad, inga jippon, inget alkohol eller sociala aktiviteter som betalas av företagen. Det är en trovärdighetsfråga för sjukvården. Mindre gåvor som pennor eller en kalendrar tycker jag inte man kan säga så mycket om.
Det är verksamhetscheferna inom landstinget som ansvarar för att de nya reglerna efterlevs. Hittills har det fungerat bra, enligt Brita Winsa.
Även Richard Bergström, vd vid Läkemedelsindustriföreningen anser att det nya regelverket är viktigt för relationen mellan läkemedelsindustrin och landstingen.
- Det är bra att vi tillsammans med landstingen har rensat bort det osunda, det överdrivna resandet, sociala aktiviteter som teaterbesök och golftävlingar. Det har funnits en fara att patienter och allmänhet tappar förtroendet för sjukvården och läkemedelsindustrin, säger Richard Bergström.
Det regelverk som nu gäller måste alla medlemsföretag i föreningen följa. Enligt Richard Bergström har läkemedelsföreningen arbetat i enlighet med merparten av dessa reglerna sedan över ett år tillbaka. Muthärvan inom Systembolaget och den debatt som följde i dess spår fick föreningen att se över sina rutiner.
Är du överraskad att många läkare erbjuds gåvor av läkemedelsföretagen?
- Gåvor, vad är en gåva egentligen? Jag tror inte att det är ett problem. Riksskatteverket har en måttstock vi följer där en gåva sägs ha ett ringa värde. Det kan vara en penna eller miniräknare för hundra kronor, säger Richard Bergström.
UNT-Fakta
Ett axplock ur regelverket för samverkan mellan läkemedelsindustrin och landstinget i Uppsala län:
Anställda får inte utsättas eller utsätta sig för risken att ens kunna misstänkas för korruption. Gåvor och förmåner som har till syfte att bibehålla goda relationer anses godtagbara om de är av ringa värde.
Ytterligare några exempel som anses acceptabla och som har tagits fram lokalt av landstinget i Uppsala län:
Arbetsmåltider av vardaglig karaktär vid enstaka tillfällen.
Mindre varuprov.
Reklam eller prydnadsföremål som saknar nämnbart värde.
Uppvaktningar på jämna födelsedagar eller vid sjukdom under förutsättning att de är måttfulla.
Sponsring av aktiviteter eller sammankomster får inte förekomma.
Läkemedelsföretag kan endast delvis bekosta resor, kost och logi samt konferenser.
Verksamhetschef, divisionschef eller förvaltningschef tar beslut om en läkare ska få delta i läkemedelsföretagens produktinformation, utbildningar eller vetenskapliga sammankomster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!