Läkar- och veterinärstudenter lär av varandra

Nu ska läkare och veterinärer utbildas tillsammans. Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, går i bräschen för de gemensamma seminarierna som ska ge studenterna en större förståelse för hur infektioner kan överföras mellan människor och djur.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2011-11-02 16:52

Under onsdagen samlades studenter från de båda universiteten för att vara med på gemensamma föreläsningar om hur sjukdomar sprids mellan människor och djur. Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, tycker att behovet av den gemensamma utbildningen växer i och med att vi blir fler människor och husdjur på jorden.
– Problemen blir större och större med antibiotikaresistens och pandemier. De som tillhör de olika kunskapsfälten måste börja prata med varandra, vi måste diskutera över disciplingränserna, sade han.

Föreläsningarna varvades med diskussioner, där blivande läkare och veterinärer blandades i grupper för att lösa aktuella problem. Studenterna verkade tycka att den nya inriktningen var spännande.
– Jag tycker att det är bra att få perspektiv och att träffa veterinärer som man kommer att jobba med i framtiden på ett eller annat sätt. Jag ser inga nackdelar med det, sade Mikael Häggström, läkarstudent.

Även veterinärstudenten Jenny Hedenby var positivt inställd till föreläsningarna, trots att schemat redan är pressat.
– Jag tycker att det är intressant att inleda ett samarbete mellan läkar- och veterinärstudenter. Sedan vet jag inte vad jag ska ha för förväntningar än men jag tror att samarbetet behövs, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!