Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie, som publiceras i nätupplagan av medicintidskriften British Medical Journal.
– Ett överraskande fynd som vi ännu inte vet förklaringen till, säger docent Johan Sundström vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Studien omfattar drygt 1,2 miljoner män, som i samband med mönstringen för militärtjänst i 18-årsåldern fick blodtrycket uppmätt. Under de upp till 37 år som männen följts sedan dess dog nära 29 000 av dem.
Högt blodtryck är den i särklass viktigaste riskfaktorn för förtida död bland medelålders och äldre personer. Om blodtryck brukar det därför heta att ju lägre de är, desto bättre är det.
– Detta ser vi också i vår studie för det undre, diastoliska blodtrycket, som hos de unga männen var en viktigare riskfaktor än övertrycket. Hos äldre och medelålders är däremot övertrycket viktigast, säger Johan Sundström.
Höga tryck kan orsaka skador i blodkärlen, som så småningom kan leda till hjärtinfarkt, slaganfall i hjärnan och andra hjärt-kärlsjukdomar.
De flesta äldre dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Hos männen i studien var däremot dödsfall av andra orsaker än sjukdom, till exempel olycksfall, betydligt vanligare.
– Överraskande var att det fanns en koppling mellan ett lågt övertryck och dödsfall till följd av yttre orsaker. Tidigare har man sett ett samband mellan lågt övertryck och sämre reaktionsförmåga.
– Möjligen kan detta öka olycksrisken, säger Johan Sundström.
Blodtrycket mäts i enheten mmHg. ”Riskgränserna” för medelålders och äldre är ett undre blodtryck på högst 90 mmHg och ett övre blodtryck på högst 140 mmHg.
– Även bland de unga männen steg dödsrisken påtagligt om undertrycket översteg 90 mmHg. Ett optimalt övertryck i den åldern verkar ligga kring 130 mmHg, men en påtaglig riskökning skedde först om övertrycket översteg 180 mmHg, säger Johan Sundström.
I dag finns massor med blodtryckssänkande mediciner. Finns det skäl att även utveckla läkemedel för att höja riktigt låga blodtryck?
– Nej, det tycker jag inte. Vår studie sätter framför allt fokus på risken med ett högt undertryck hos unga vuxna. Förebyggande insatser bör starta tidigt och sannolikt kan livsstilsråd som att röra sig mycket och undvika övervikt hålla blodtrycken i schack även hos unga. Det behövs dock mer forskning som involverar unga personer, säger Johan Sundström.