Lägst arbetslöshet i Uppsala län

Uppsala län har lägst arbetslöshet i landet. Efterfrågan på arbetskraften ökar i länet och antalet varsel har halverats jämfört med förra året.

Uppsala2010-12-07 14:21

I landet väntas arbetslösheten minska från 8,4 procent i år till 7,5 procent 2012 medan arbetslösheten i Uppsala län beräknas ligga på 4,6 procent i slutet av nästa år. 
– Uppsala har alltid legat i den övre halvan av statistiken, med relativt låg arbetslöshet. Det beror på närheten till Stockholm och att vi har en stor offentlig- och tjänstesektor, vilket inte påverkas lika mycket av konjunkturen, säger Victoria Axberg, arbetsförmedlingschef i Uppsala.
Igår presenterades Det visar arbetsförmedlingens nya arbetsmarknadsprognos som presenterades på förmiddagen.

Arbetslösheten ökar inte längre, även om nedgången är måttlig. I uppsala handlar det om beräkningar på omkring 1 000 färre arbetslösa innan 2011 är över, säger Catarina Annetorp Hörnsten, utredare på arbetsförmedlingen som varit med och tagit fram rapporten för Uppsala län.
Uppsala län har störst utpendling av arbetskraft i hela landet. År 2008 pendlade 38 000 personer i länet, varav 29 000 arbetade i Stockholm. Omkring 14 000 personer pendlade även till Uppsala län från en annan del av landet.

Men skillnaderna i länet är stora, i pendlarkommuner som Knivsta och Håbo är arbetslösheten låg, medan kommuner med färre pendlare, som Älvkarleby och Tierp, har större arbetslöshet.
– Näringslivsstrukturen i länet ser olika ut och Uppsala är motorn. Det finns ett behov av att folk flyttar sig till där det finns jobb eller dagpendlar, säger Jim Enström, utredare på arbetsförmedlingen som varit med och tagit fram rapporten för Uppsala län.

I Uppsala län är bristen på arbetskraft störst inom byggnadsverksamhet, finansiell verksamhet samt inom företagstjänster och vård. Det råder även fortsatt brist på yrkeserfarna läkare och fritidspedagoger. De grupper som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden är utrikes födda, ungdomar utan fullständig gymnasieutbildning och personer med kort utbildning samt personer med funktionshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!