Lägret slutade i karnevalsyra

Deltagarna på årets Summer Camp på Fyrisgården har provat på olika sporter och fritidsaktiviteter i två dagar. Lägret avslutades sedan med det traditionsenliga – och glädjefyllda – karnevalståget.

Det är ett långt led som dansar och sjunger på Uppsalas gator när det vankas karnevalståg.

Det är ett långt led som dansar och sjunger på Uppsalas gator när det vankas karnevalståg.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-08-13 18:00

Musiken studsar mellan väggarna i Svartbäcken. Det är dags för avslutning på Summer Camp, där 30 ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar provat på flertalet sportsliga och kulturella fritidsaktiviteter i dagarna två. Varje dag har deltagarna uppmuntrats att delta i pass inriktade på idrott, dans, musik eller skapande – och den positiva känslan står alltid i centrum.

– Något vi alltid jobbar med är att man ska få lyckas. Vi som jobbar här har misslyckats om inte deltagarna känner "wow, jag kunde det här" när de går härifrån, säger Ulrica Backlund, verksamhetschef på Fyrisgården.

undefined
Ulrica Backlund har varit verksamhetschef på Fyrisgården i flera år.

Fyrisgården är en av tio hemgårdar i Sverige, en slags föregångare till dagens fritidsgård, och lägger stor vikt vid mötet mellan människor som kanske annars inte skulle mötts. De bedriver en omfattande fritidsverksamhet för personer med funktionsnedsättningar, inom vilken sommarlägret är en mångårig tradition. Här får alla chansen att vara med och prova på nya saker.

– Det är viktigt för oss att de får känna "här är min plats där jag kan utvecklas och där de tror på mig," säger Ulrica Backlund.

Under idrottspassen spelas det mycket fotboll, basket och innebandy. Men nytt för i år är också orientering.

– Det har vi inte vanligtvis, men vi ville prova någonting helt nytt. Det var väldigt spännande, säger Thomas Robertsson, verksamhetsutvecklare på Fyrisgården.

undefined
"Idrotterna har varit pausade under pandemin, men de har i princip skrikit efter att få börja igen, så det känns skönt att vi börjar närma oss att få spela igen," säger verksamhetsutvecklare Thomas Robertsson.

Musik var ett annat ämne på schemat. Där har deltagare fått lära sig spela olika instrument – 18-åriga Roze Soysuren har till exempel börjat spela basgitarr. Men favoritaktiviteten delar hon med många andra av lägrets deltagare:

– Dansen har varit kul!

undefined
Roze Soysuren, 18 år, njuter av gott fika efter att ha dansat och spelat instrument i karnevalståget.

Också Malin Bergholm, 22 år, håller med om att dansen är allra roligast.

– Jag är en danstjej. Och jag älskar att sjunga!

undefined
Malin Bergholm, 22 år, har varit ledig från jobbet när hon gått på sommarlägret: "Jag har saknat det, men har haft kul här."

Malin Bergholm får sällskap av resten av de 30 lägerdeltagarna för att dansa och sjunga under ett traditionsenligt karnevalståg för att markera lägrets avslut. Deltagare och ledare tågar in mot centrala Uppsala utrustade med högtalare, egenskapade instrument och glada miner.

Men slutet på lägret betyder inte slutet på roliga aktiviteter. För de deltagare som fastnar lite extra för en aktivitet finns möjlighet att fortsätta även under hösten. Det ska Amanda Lindqvist, 31 år, göra.

– Jag ska fortsätta dansa – det mår kroppen bra av!

undefined
Amanda Lindqvist, 31 år, har bland annat lärt sig att spela piano på sommarlägret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!