Lägre överlevnad för snusare

Både rökning och snusning kan försämra överlevnadschanserna för män med prostatacancer.

Vanligare vana. Snusning har blivit allt vanligare i Sverige och i dag snusar var femte man varje dag.  Snusning beskrivs ofta som en oskyldig vana, men kopplas i forskningsstudier till försämrad prognos vid flera sjukdomar.

Vanligare vana. Snusning har blivit allt vanligare i Sverige och i dag snusar var femte man varje dag. Snusning beskrivs ofta som en oskyldig vana, men kopplas i forskningsstudier till försämrad prognos vid flera sjukdomar.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Uppsala2016-09-14 07:01

Det visar resultaten av en svensk-amerikansk studie, som publiceras i cancertidskriften International Journal of Cancer.

– Några studier har pekat på en måttligt ökad dödlighet för rökare med prostatacancer, men ingen före oss har påvisat samband också mellan snusning och försämrad prognos vid denna vanliga cancerform. Det krävs dock fler och fördjupade studier innan vi vet om det rör sig om ett orsakssamband, säger Pär Stattin, professor i urologi vid Umeå och Uppsala universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Studien, som har letts av forskare vid Harvarduniversitetet i USA, bygger på uppgifter från bland annat Bygghälsan och det svenska nationella prostatacancerregistret om 9 582 män med prostatacancer. De flesta hade insjuknat några år efter pensioneringen från jobbet som byggnadsarbetare.

Under de i medeltal fem år som männen följdes upp efter sin cancerdiagnos dog hälften av dem. Dödsorsaken var nästan lika ofta någon annan än just deras cancersjukdom.

När forskarna närmare analyserade vilka som hade avlidit fann de att dödligheten i prostatacancer var högre bland männen som vid en tidigare gjord hälsokontroll vid Bygghälsan hade uppgett att de rökte eller snusade än bland männen som aldrig hade använt tobak. Rökarna och snusarna hade även förhöjd dödlighet totalt sett, oavsett om orsaken var deras prostatacancer eller någon annan sjukdom.

– Båda dessa resultat ifrågasätter i viss mån den vanliga synen på snus som ett nära nog riskfritt alternativ till rökning, säger Pär Stattin.

Det är väl känt att rökning ökar risken för lungcancer och flera andra cancerformer, men ännu finns inga klara belägg för att vare sig cigarretter eller snus är riskfaktorer för att drabbas av prostatacancer. Så vad är förklaringen till att rökning och snusning skulle kunna försämra prognosen för dem som har insjuknat i mannens vanligaste cancerform?

– Det vet vi inte, men det finns flera tänkbara förklaringar. Nikotin orsakar visserligen inte cancer, men har i såväl laboratorieförsök som djurförsök visats påskynda tillväxten av cancer. Nikotin höjer också blodtrycket, vilket möjligen kan vara länk till prostatacancer, säger Pär Stattin.

Är det dags att råda patienter med prostatacancer att avstå från alla former av tobak?

– Man kanske hellre ska säga att alla ska avrådas från att snusa, vara sig man har prostatacancer eller inte, säger Pär Stattin.

Fakta Snusning allt vanligare i Sverige

I Sverige har snusning ökat kraftigt under de senaste årtiondena. I dag beräknas 20 procent av männen och fyra procent av kvinnorna använda snus varje dag.

Den vanligaste negativa effekten av snusning är skador i munhålan där prillan brukar vara placerad.

Flera, men inte alla, studier har kopplat snusning till ökad risk för cancer i bukspottkörteln, ökad risk för diabetes och försämrad prognos vid hjärtinfarkt och stroke.

Snusning under graviditeten ökar risken för dödföddhet, extremt för tidig födelse, andningsuppehåll under nyföddhetsperioden och låg födelsevikt.

I resten av EU är det olagligt att sälja snus. I USA är dock försäljningen av snus tillåten och stigande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om