Lägre inkomstkrav ökar kostnaderna för försörjning

Uppsalahems inkomstkrav för att få en lägenhet driver upp kommunens kostnader för försörjningsstöd, menar Mohamad Hassan (L) ordförande i Arbetsmarknadsnämnden. Familjer från andra kommuner söker sig till stan, trots att de har bostad i sin hemkommun.

Mohamad Hassan (L) vill utreda vad Uppsalahems inkomstkrav betyder för försörjningsstödet.

Mohamad Hassan (L) vill utreda vad Uppsalahems inkomstkrav betyder för försörjningsstödet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv/Montage

Uppsala2020-07-04 05:03

Sedan 2018 accepterar det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem försörjningsstöd som inkomst för att få ett hyreskontrakt. Enligt Mohamad Hassan (L) ordförande i Arbetsmarknadsnämnden finns indikationer på att det lockar människor utan egen inkomst att flytta till Uppsala.

– Vi känner till flera fall där familjer valt att flytta hit, trots att de har bostad i en annan kommun. Det gör att vi får ta över ansvaret för deras försörjning och det ökar våra kostnader för försörjningsstöd, säger han.

Hur stora belopp det rör sig om kan Mohamad Hassan inte säga. Det ska utredas. 

Han ser flera skäl till att folk söker sig hit. Uppsala är en del av Stockholmsregionen med bättre arbetsmarknad och större möjligheter att studera. 

– Många Stockholmskommuner har en stenhård politik när det gäller nyanlända. Efter två år upphör de statliga etableringsbidragen som kommunerna får för nyanlända. Då blir de av med sin bostad och måste försörja sig på egen hand. Det kan locka dem till Uppsala, säger han.

Enligt Mohamad Hassan är det kort kötid till nybyggda men dyra hyreslägenheter i stan. Med Uppsalahems regler går det ändå att få kontrakt.

– Klarar man inte hyran efter några månader och har barn är det barnperspektivet som gäller och då måste vi fortsätta ge försörjningsstöd. Tidigare hade vi ett system med kommunal borgen som innebar att vi prövade varje fall för sig och gav stöd när det var angeläget. Men det fungerar inte nu, säger han.

Benny Enholm, tf vd för Uppsalahem, tvivlar på att det Mohamad Hassan beskriver är ett stort problem.

– Uppsala har bostadsbrist och för att få en lägenhet krävs i regel flera år i bostadskö. Kön kan vara kortare till vissa nyproducerade lägenheter med hög hyra, men de är få, säger han.

Anledningen till att Uppsalahem accepterar försörjningsstöd är att bolaget anser det svårt att bedöma människors inkomst.

– Vi tycker det är bättre att titta på hur man sköter sin ekonomi än var pengarna kommer ifrån. Många har idag tillfälliga jobb och rörlig inkomst. Har man inga betalningsanmärkningar och klarar betala hyran ska man kunna få lägenhet. 

Men om det leder till ökade kostnader för kommunen?

– Då får vi väl se över systemet. Hittills har vi varit nöjda. Men det är bra att frågan utreds, säger Benny Enholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!