Lågprisflyg ska lockas till Uppsala
Nystartade flygbolaget Uppsala Air vill utveckla Ärna utanför Uppsala till en internationell lågprisflygplats redan från start. Över 200 000 passagerare kan landa första året. Tillväxten inom svenskt lågprisflyg är stark och förhandlingar pågår med flera utländska bolag som vill trafikera Skandinavien.
— Men det är bara en början. Vi vill skapa en internationell flygplats med internationella förbindelser, säger Mattias Sjölund, som är initiativtagare till projektet.
Det förutsätter att Uppsala Air kan locka utländska flygbolag till Ärna.
— Vi har långt gångna förhandlingar med flera flygbolag stationerade i München, London och andra delar av Europa. Det handlar om mindre bolag som har 5 till 20 plan och är konkurrenter till Ryanair. De vill öppna lågprislinjer till Skandinavien och söker billiga landningsplatser i Sverige. Det finns också små svenska bolag som är intresserade, säger Mattias Sjölund.
Uppsala Air förhandlar dessutom med en internationell fraktflygfirma som trafikerar Sverige flera gånger om dagen men vill sänka sina kostnader.
"Fullt realistiska planer"
Enligt Harald Rosén, flygexpert på branschorganisationen Svenskt flyg, är planerna fullt realistiska.
- Skavsta var också en militär flygplats från början. Historien kan upprepa sig i Uppsala. Behovet av lågprisflyg verkar omättligt. Under juli månad växte trafiken på Skavsta med 18 procent, vid Västerås flygplats med 52 procent, och vid City Airport i Göteborg med 68 procent, säger han.
Hälften av dem som reser via Skavsta kommer från andra europeiska länder.
- Därför är Skandinavien intressant för små flygbolag. Vi har dessutom hög köpkraft och Uppsala har mycket internationella kontakter, säger han.
Försvarsmakten vill ha in civilt flyg på Ärna. Det passar in i flottiljens nya inriktning mot fredsbevarande och transportrelaterade uppgifter. Civilflyget ger försvaret ekonomisk draghjälp att göra de investeringar som krävs för att utveckla verksamheten. Även Stockholmsberedningen har pekat ut Ärna som viktigt för civilflyget om Bromma och mindre fält som Tullinge i Stockholm läggs ned.
Behöver 350 miljoner kronor
För att klara uppbyggnaden har Uppsala Air ett kapitalbehov på 350 miljoner kronor under de första två åren. Bolaget räknar med ett nollresultat redan efter fyra månader.'
UNT: Klarar ni det?
— Vi startar inget innan vi har skrivit kontrakt med fyra till sex väl etablerade flygbolag om att börja trafikera Ärna. Vi måste också ha in hyresgäster i form av kaféer och restauranger i den terminal som vi planerar att bygga. Då klarar vi det ekonomiskt, säger Mattias Sjölund.
Flera mindre riskkapitalister ska vara intresserade av projektet. Dessutom ska allmänheten kunna köpa aktier i den nya flygplatsen. Enligt Harald Rosén finns det gott om riskvilligt kapital på flygmarknaden.
- Det är väldigt intressant att satsa i flygplatser just nu. Brittiskt flyg har exempelvis köpt in sig i Skavsta, säger han.
I ett senare steg planerar Uppsala Air att starta egen flygverksamhet. Den ska främst inriktas mot marknaden i Uppsala. Företag och lärosäten i Uppland och angränsande län ska kunna köpa lågprisresor inom Norden.
Fotnot: Bakom Uppsala Air står förutom Mattias Sjölund också Uppsalahems förre vd Victor Sjöberg. Styrelseordförande är Uppsala-advokaten Jan Jönzén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!