Handeln har lockvaror för varje storhelg. Till midsommar är det färskpotatis, till påsk ägg, till jul skinka – ofta till låga priser. Konsumenterna gillar att göra klipp. Vem har inte handlat för 500 kronor att få köpa färskpotatis för ett öre kilot. Den långsiktiga trenden handlar dock inte om enskilda varor, utan om lågpris generellt.
– Vi har sett en stark lågpristrend sedan tio år tillbaka och den andelen av handeln bara ökar. Speciellt i tider av lågkonjunktur söker sig kunderna till lågprisalternativ. Utvecklingen började på allvar i samband med att lågpriskedjorna Lidl och Netto etablerade sig i landet, säger Johan Arnberg, analytiker vid Handelns utredningsinstitut, Hui.
Med den starka lågpristrenden så tror han att lockpriserna kommer att bli allt mer sällsynta.
– Trots att vi lägger allt mindre pengar på mat, bara 12 procent i dag mot 25 procent för 20 år sedan, så är intresset för att handla mat till ett lågt pris större än någonsin. Alla stora kedjor har ett eget lågprissortiment i dag, säger Johan Arnberg.
Viktor Lund som är butikschef på Citygross i Uppsala tror dock inte att lockpriserna kommer att försvinna.
– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda våra kunder varor som är knutna till de traditioner vi har i samhället till ett bra pris. Men det måste vara till bra kvalitet. Kunderna har blivit allt mer medvetna om vad de stoppar i sig, säger han.
Citygross har liksom andra kedjor ett eget lågprissortiment så att det finns varor i alla prislägen. Men det behövs en bredare mix för att nå dagens kunder.
– Vi måste exempelvis ha lokalt producerat, och vi har satsat på butiksstyckat kött. Men rätt pris till rätt kvalitet anser jag alltid är det viktigaste, säger Viktor Lund.
Johan Arnberg ser hur lågpristrenden sprider sig också till andra sektorer inom handeln.
– Vi ser en förskjutning mot lågpris överallt, inom byggvaror, kläder och möbler. Nästa på tur är sporthandeln. Där är två utländska lågpriskedjor på väg att etablera sig. Inom elektronikhandeln är priserna så låga i dag så att kedjorna knappt tjänar något på varorna. Bara på försäkringar och kringutrustning, säger Johan Arnberg.
Vad betyder lockpriser och lågpriser för leverantörerna?
– Handeln har stor makt. När det gäller lockvaror som potatis så sätter butikerna oftast villkoren. De flesta leverantörer tvingas in i samma tratt.