Lagförslag vill pröva hundägare
Jordbruksministerns förslag om hårdare tag mot ägare av aggressiva hundar välkomnas av Monika Leissner i Uppsala. Sedan i höstas har en kamphund i området attackerat hundar. Men på andra håll väcks kritik till förslaget.
Monika Leissner vill inte möta kamphunden igen.
Foto: Elin Fyrby
Monika Leissner berättar att hundägaren har missbruksproblem och att han missköter sin hund. Vid tillfällen då hunden gått till attack har ägaren stått handlingsförlamad och inte tillrättavisat den.
Polisen har utrett ärendet och kommit fram till att hunden inte utgör en fara för människor, men för andra hundar. Trots att polisen beordrat koppel på hunden fortsätter den att angripa andra hundar i området.
Monika Leissner är kritisk till den lagstiftning som tillämpas i dag eftersom den är svårtolkad när det gäller en hund som utgör en fara för andra hundar. Hon menar att även om man inte anser att hunden är en fara för människor kan den vara det indirekt.
- Mina barn vågar inte gå ut med vår hund längre. Tänk om de skulle möta den där hunden. Vad som helst kan ju hända om ägaren tappar kontrollen över den.
Därför är hon glad att man ser över lagstiftningen och hoppas att personer som inte kan ta hand om sin hund fråntas rättigheten att ha hund.
- Det skulle vara fel att förbjuda vissa raser. Då är det bättre att bli hårdare när det exempelvis gäller vilka som får äga en kamphund, säger hon.
Meningarna går dock isär om vem som bär ansvaret när en hund visar tecken på aggression och vilka åtgärder polisen ska vidta när det händer. Framför allt handlar det om vad som ska hända när en kamphund går till anfall.
Överåklagare Sven Erik Alhem i Malmö är positiv till förslaget att förbjuda personer somb ebdöms som olämpliga att ha hund, men vill även att polisen ska få avliva en hund vid första tecken på aggression, skriver TT.
Men förslaget som jordbruksministern ligger bakom betonar ägarlämplighet framför hundavlivning, något som de hundägare som UNT träffat håller med om. De menar att det inte är hundarna som det är fel på, utan att ansvaret i stället bör ligga hos uppfödarna och ägarna. Att avliva hundarna vore fel, menar man.
- Det är viktigt att en kamphund inte hamnar hos fel person. Ofta vet inte ägaren om vilka behov kamphundar har och hur de fungerar som ras, säger Sophia Nywertz som äger ett hunddagis i Uppsala.
Hon tycker att det är bra att tillsynslagen för hundar ses över och håller med om att man ska kunna ifrågasätta lämpligheten att ha hund om den är aggressiv.
- Även om kamphundar är sociala och snälla är de inte lämpade att bara ha för sällskap. De behöver en aktiv miljö.
I Uppsala får polisen in över 100 anmälningar om året som handlar om aggressiva hundar. Om hunden är en fara för människor kan polisen efter en utredning beordra koppel eller munkorg på hunden. I vissa fall tas hunden ifrån ägaren.
Men när hunden utgör en fara för andra hundar läggs ärendena ofta ned eftersom det är svårt att bevisa vem som bär ansvaret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!