Läget på barnakuten förbättrat

Läkarnas pressade arbetssituation på barnakuten i Uppsala har förbättrats under senhösten. Och än bättre ska det bli i vinter.

Uppsala2008-01-04 00:01
UNT berättade i oktober att läkare på barnakuten kände oro för att göra fel på grund av att man tvingades behandla fall man inte hade rätt expertis för. Dessutom led man av en tung arbetsbelastning med många jourpass. Nu är ledningen på väg att lösa flera knutar och situationen har redan förbättrats.
- Kirurgjouren är kvar längre på kvällen än tidigare. Så nu handlar det om ytterst få barn, med exempelvis misstänkt blindtarmsinflammation eller som behöver sys, som kommer in efter klockan 23 som kan behöva bedömas primärt innan barnkirurgen rings in, säger Lillemor Berntson, ledningsansvarig på barnmedicin, som vid nyår blir tillförordnad verksamhetschef för barnakuten.

I vinter ska sedan vuxenortopederna ta hand om alla benbrott, det är i alla fall planen.
- Ännu återstår en del praktiskt att lösa för att vi ska vara helt i hamn, men det tydliga målet är att detta ska vara tidigt under året, säger Lillemor Berntson.
Det här glädjer underläkaren Gunnar Liminga.
- Vi märker en viss förbättring redan nu, men i vinter kommer det förhoppningsvis bli stor skillnad för oss och för patienternas säkerhet, säger han.

Men arbetsbelastningen är oförändrat hård för Gunnar Liminga och hans kolleger. Jourpassen är många och trycket på barnakuten är stort, särskilt nu i infektionstider.
- För enklare fall kan de handla om fyra, fem timmars väntetid, säger Gunnar Liminga, som ändå tycker att känslan bland läkarna är mer positiv.
- Faktiskt tycker jag att det finns ett visst hopp bland underläkarkollegerna nu, säger han.

En förklaring till att trycket på akuten är så stort är att många kommer dit som i stället borde ha åkt till sin vårdcentral.
- Många som kommer till oss beskriver att de inte fått kontakt med vårdcentralen och därför känt sig tvungna att åka till akuten, säger Lillemor Berntson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!