I februari 2016 klassades Gottsunda som ett av 53 utsatta områden i Sverige som kännetecknas av hög brottslighet och låg socioekonomisk status. Gottsunda tillhörde dock inte de 15 "särskilt utsatta områdena" och inte heller de 6 områden som låg i riskzonen för att bli särskilt utsatt.
Men nu har Polisens nationella operativa avdelning (Noa) alltså helt omvärderat situationen i Gottsunda, vilket DN var först med att rapportera. Läget i stadsdelen ses nu, bara knappt ett och ett halvt år senare, som betydligt allvarligare. Ett "särskilt utsatt område" kännetecknas enligt polisen av:
- Parallella samhällsstrukturer.
- Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag.
- Obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser.
- Närhet till andra utsatta områden.
- Våldsbejakande religiös extremism.
UNT har sökt företrädare på Noa, som meddelar att man inte vill ge några kommentarer kring enskilda områden med motiveringen att den nya rapporten inte är helt färdigställd. I ett mejl till UNT skriver dock Noa att anledningen till att antalet särskilt utsatta områden är fler än tidigare främst beror på "... att vi har skaffat oss en djupare kunskap om problematiken."
UNT har sedan 2009 upprepade gånger rapporterat om skadegörelse, bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal i Gottsunda/Valsätra. Uppsalapolisen har även bekräftat att det kan vara mycket svårt att få människor att våga vittna om brott de bevittnat eller själva utsatts för.
Läs mer: Så tycker Gottsundaborna om oroligheterna
Om våldsbejakande religiös extremism finns i stadsdelen, och hur utbredd den i så fall är, saknas säkra uppgifter om. Det finns Uppsalabor som åkt till Syrien och även enstaka som återvänt därifrån. Detta enligt Carina Börjesdotter som är samordnare för brottsförebyggande frågor, däribland våldsbejakande extremism, på Uppsala kommun.
– Det är uppgifter vi fått från Säpo. Däremot har Säpo inte kunnat bekräfta att de varit där för att kriga, men självklart kan vi inte utesluta det. Vi har hur som helst ingen information om hur många som bor i Gottsunda som skulle vara radikaliserade.
Borde du ha det?
– Ja, och det är ju möjligt att vi får veta det nu. Vi har ju ett samarbete med polisen och det är klart att vi kommer att diskutera med polisen vad det innebär att Gottsunda nu ses som ett särskilt utsatt område.
Carina Börjesdotter säger att Uppsala kommun under de senaste åren fått signaler från olika håll om oro över personer som varit på väg att radikaliseras.
– Det vi gör då är att kontakta Säpo och är personen under arton lämnas ärendet vidare till socialtjänsten. Vi har inte fått bekräftat att någon verkligen varit radikaliserad.
Fotnot: I Noas rapport från 2016 var det Gottsunda/Valsätra som pekades ut som utsatt område. UNT har inte sett den nya rapporten, men DN som tagit del av den skriver enbart om "Gottsunda".