Lägerbyggen i beteshagarna oroar på 4H-gården

I 4H-gårdens betesmarker i Gränby försöker personalen hålla rent från nedskräpning. Men ett högre besökstryck vid varmare väder och återkommande lägerbygge försvårar arbetet.

Foto: Läsarbild

Uppsala2016-06-09 10:36

Under flera år som 4H-gården har arrenderat betesmarksområdet i Gränby, har de haft problem med nedskräpning. Skräpet intensifieras på sommaren när fler personer besöker området och under en längre tid har det även uppstått små lägerplatser.

Andreas Wide har sett nedskräpningen i några månader då han färdas längs cykelvägen på väg in till Gränby centrum. Han säger sig ha varit i kontakt med kommunen om nedskräpningen men upplever inte att det görs något åt det. Han tycker det ser dåligt ut och är även orolig för om det kan vara skadlig för kor och kalvar som går i hagen.

– Jag har inte haft någon framgång i detta och nu är korna utsläppta i hagen. Jag har redan sett kalvar stå och äta på filtar och dunjackor och tycker det är rent oansvarigt av 4H att inte bry sig om detta, säger Andreas Wide.

4H-gården gårdsföreståndare Gary Gustavsson berättar att det är ett återkommande problem och förklarar att de försöker hålla så rent som möjligt. Han menar att nu på sommaren är det väldigt hög belastning på området och att nedskräpningen ökar, samtidigt som de måste ta hand om madrasser och liknande föremål.

– Det är ofta på kvällar som det släpas dit mycket grejer. Med kommunens hjälp rensas det med jämna mellanrum och sedan släpas det dit nytt igen. Problemet har pågått i många år, säger Gary Gustavsson.

Kan nedskräpningen påverka djuren?

– Absolut kan detta påverka djurens hälsa. Nu under sommaren är det väldigt hög belastning på området och det är inte bara dessa läger som är problematiska. Alla som är här tar inte med sig skräpet hem tyvärr. Jag tror att de flesta här månar om djuren och tycker om att ha dem här, därför borde det ligga i intresset att inte skräpa ner.

Gary Gustavsson förklararatt situationen har pågått under flera år och att man till slut hamnat på en nivå där de tvingas att acceptera något som han försöker beskriva som lagom.

– Det låter konstigt att säga att vi accepterar det, för det gör vi inte. Det ska inte vara så här, men vi har fört diskussionen med kommunen i alla år och jag vet inte var det landar i för lösning.

Lars Fredriksson är enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen och är en av de som har kontakt via medarbetare med 4H-gården. Han förklarar att kommunen kan hjälpa till men är i behov av att få information från dem för att kunna agera.

– Hittills i år har vi varit och rensat bort saker en gång. Det var madrasser, filtar och liknande saker, säger Lars Fredriksson.

– Jag har förstått att det har skett förut, men jag vet inte i vilken omfattning eller hur länge det har pågått.

Lars Fredriksson förklarar att ifall det handlar om bosättningar så får man se till att folk skickas ut för att föra en dialog eller så får man kontakta polisen.

– Vi för en dialog med 4H-gården. Ansvaret ligger på båda parter, men de är fysiskt på plats och ser nedskräpningen först, men det är upp till dem att kontakta oss om de känner ett behov av hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om