Lägenhetsinbrotten blir fler

Inbrotten i Uppsala län blir fortsatt färre, sett till polisanmälningar. Men medan villor, förråd och bilar klarar sig undan ovälkommen påhälsning, blir lägenhetsinbrotten fler.

Uppsala2006-07-22 10:56
Uppsala län är inte unikt. Precis samma trender som Brottsförebyggande rådet, Brå, pekar ut i sin halvårsstatistik för riket går igen här. Källar- och vindsförråden slipper bättre undan inbrott, liksom till exempel butiker, bilar och villor. På det hela taget minskar antalet inbrott. Förlorarna är i stället lägenhetsinnehavare, som polisanmält fler inbrott under årets första sex månader än samma period förra året.
Enligt Brå är det troligt att anmälningarna för de här brottstyperna rätt väl speglar den faktiska brottsligheten. Totalt 859 anmälningar om inbrott kom in till polisen från länet under första halvåret i år. Det kan jämföras med 1095 stycken för förra årets första halva. I procent uttryckt är minskningen drygt 20 och den går alltså igen i nästan alla typer av inbrottskategorier.
— Till stor del beror det nog på vilka som är ute och begår brott för tillfället. Den som bryter sig in gör det ofta inte bara på ett ställe utan många. Lägenhetsinbrotten var otroligt få tidigare, säger Tomas Eriksson på Uppsalapolisens jourenhet.

Inga villainbrott
Just nu tycks det då vara sådana inbrottstjuvar som rör sig till fots inne i stan, som är mest aktiva, funderar Eile Gustafsson på polisens informationsavdelning.
— Förra året hade vi många borrinbrott i villor. De har upphört helt, säger han.
Att mängdbrotten inbrott i förråd och bilar minskar kan bero på den snabbare lagföringen Uppsalapolisen hållt på med i drygt ett år, tror Tomas Eriksson:
—Tidigare när någon gripits har den tagits in till polisen, lämnat sin version och så ut igen. Nu försöker vi hålla fler kvar medan utredningen blir klar och då kan det bli in bakom lås och bom direkt. Vi har satt fast väldigt många som begår den typen av brott.

Synliga parkeringsplatser
Eile Gustafsson menar att också förändringar i den fysiska miljön kan påverka nedgången i brottslighet:
— Vi har varit ute med fastighetsinnehavare på parkeringsplatser och visat hur de kan göras säkrare. Om de görs så synliga som möjligt, genom att ta bort buskar och förbättra belysningen, blir det svårare att begå inbrott där.
I förrådsutrymmen byts gamla träställningar till kraftiga i stål och många börjar lära sig att det inte är någon idé att förvara något i vinds- och källarförråden, menar Eile Gustafsson.
— Men det är nästan omöjligt att förklara förändringarna. Det kan vara tvärtom nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om