Lägenheten tog ett år att sälja
Bostadsrätterna på Ekeby Hus är mäklarnas mardröm. Det tog Ulrika Eriksson från Örsundsbro ett år att få den framlidna mormoderns lägenhet såld, trots att ett tiotal spekulanter ville köpa den.
Foto: Jörgen Hagelqvist
En annan kvinna frågade under intervjun om seniorboendet hade tillgång till en vaktmästare som kunde hjälpa henne att hänga upp gardiner då hon ibland fick yrselanfall vid höga höjder. Även hon nekades medlemskap. Styrelsen hänvisade i båda fallen till medlemskapsstadgarna som säger att alla som flyttar in på Ekeby Hus "skall ha så god fysisk och psykisk hälsa, att vederbörande kan klara sig helt på egen hand".
Många spekulanter föll också bort på grund av föreningens ålderskrav som säger att den som flyttar in bör vara mellan 55 och 75 år. På torsdagen berättade dock UNT att styrelsen gjort undantag för vissa personer över 75 år, bland annat före detta landshövdingen i Uppsala län, Jan-Erik Wikström. Totalt har Ulrika Eriksson och hennes släktingar lagt ut nästan 80 000 kronor i hyres- och serviceavgifter på den tomma lägenheten i Ekeby Hus.
- Förutom pengarna vill jag inte ens tänka på hur mycket tid och energi vi lagt ner på den här försäljningen. Det har varit ett väldigt jobbigt år, jag trodde aldrig att vi skulle hitta en köpare som dög åt styrelsen, säger Ulrika Eriksson.
Hon berättar också att många potentiella köpare dragit sig ur affären då de upplevt styrelsens mottagande som mycket obehagligt och integritetskränkande.
- De sade att intervjun var det mest förnedrande de hade varit med om. Som vanlig människa utan någon speciell titel får man inte ha en enda liten krämpa, säger Ulrika Eriksson.
Föreningens ordförande Lars Ivar Hising berättade tidigare i veckan att styrelsen nekar cirka 25 procent av dem som vill köpa en lägenhet i föreningen. Ulrika Eriksson tror dock att det handlar om betydligt fler.
- Jag trodde ju aldrig att vi skulle få vår lägenhet såld, i efterhand har jag förstått att fler haft liknande problem, säger hon.
De senaste dagarna har flera mäklare hört av sig till UNT, alla med erfarenhet av att sälja lägenheter i Ekeby Hus seniorboende. "Om man får i uppdrag att sälja en lägenhet i Ekeby Hus hoppar man ju inte direkt jämfota", säger en av dem.
Mäklarna beskriver försäljningarna som utdragna processer där säljarna ofta får vänta flera månader i onödan på grund av att styrelsen nekar spekulant efter spekulant.
- Det känns också väldigt genant att säga till kunderna att "du borde nog inte lägga något bud här eftersom du har rollator". Deras beteende är rent ut sagt pinsamt, speciellt med de där förnedrande intervjuerna de håller på med, säger en mäklare som sålt flera lägenheter på seniorboendet.
Lars Ivar Hising känner inte igen sig mäklarnas beskrivning av utdragna försäljningsprocesserna på Ekeby Hus. Han menar att de lägenheter som legat ute för försäljning det senaste året väckt stort intresse, och föreningen har bara nekat ett fåtal som sökt medlemskap. Att spekulanter skulle dra sig ur på grund av styrelsens intervjuer känner han inte heller igen.
- Jag upplever inte alls att det är ett problem, tvärtom. Min uppfattning är att de som kommer till oss tycker att intervjuerna är oerhört värdefulla. De får lära känna oss, och vi får lära känna dem, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!