Låga matavgifter gör äldre rika

En beräkning visar att var femte pensionär vid några äldreboenden i Uppsala har så höga inkomster att de på tre år kan lägga undan över 300 000 kronor. En bidragande orsak är Uppsala kommuns ovanligt låga matavgifter. Det finns nu förslag om kraftigt höjda matavgifter.

Uppsala2005-10-02 00:00
Personer som är inskrivna vid demens- och omvårdnadsboenden betalar en rad avgifter till kommunen för mat, omvårdnad etc.
Kommunen har på uppdrag av UNT beräknat hur mycket pengar de äldre får över när alla avgifter är betalda.
90 personer valdes slumpmässigt ut vid några olika boenden. Av dem hade 19 personer, det vill säga 21 procent, i genomsnitt 9 000 kronor kvar att röra sig med efter skatt när samtliga avgifter i form av hyra, kost etc hade betalats.
Så gott som alla som bor på demens- och omvårdnadsboenden är mycket svårt sjuka och har som regel små möjligheter att göra av med pengar på nöjen, resor etc. Merparten av deras inkomster som inte försvinner till kommunala avgifter läggs sannolikt på hög.

9 000 över i månaden
En vanlig vårdtid vid demens- och omvårdnadsboenden är runt tre år. Om man antar att en person som får 9 000 kronor över varje månad sparar pengarna på banken blir det efter tre år 324 000 kronor.
En bidragande orsak till att överskottet kan bli så stort är att Uppsala kommun debiterar endast 1 230 kronor per månad i matavgift av dem som är inskrivna vid demens- och omvårdnadsboenden. Det kan jämföras med rikssnittet som är på cirka 2 500 kronor per månad.
De som i slutänden kan dra nytta av Uppsala kommuns låga avgifter är i många fall de gamlas efterlevande som på så sätt kan få ett större arv.
— Det är inte rimligt att det ska vara på det sättet, tycker Pradip Datta (v), ledamot i äldrenämnden i Uppsala.

Förslag om höjningar
Inom kommunen finns nu ett förslag på att höja kostavgiften vid äldreboendena. Enligt förslaget, som varit ute på remiss, bör avgiften höjas med 101 procent till 2 475 kronor per månad.
— Det är rimligt att äldre med höga inkomster i vissa fall betalar mer än vad de gör i dag, säger Birgitta Stein Åberg vid Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd, UPS, en av remissinstanserna.
I det förslag till avgiftshöjningar som nu diskuteras i kommunen lyfts det fram ytterligare en rad taxeändringar inom äldreomsorgen för att öka de kommunala intäkterna.
— Man ska komma ihåg att det finns en hel del pensionärer som har mycket låga inkomster, i synnerhet äldre kvinnor. Det är viktigt att de inte drabbas alltför hårt av avgiftshöjningarna, framhåller Birgitta Stein Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om