– Vi är nere på strax under hälften av vad vi önskar i alla blodgrupper, säger Maggie Östlund, legitimerad biomedicinsk analytiker och kommunikatör på blodcentralen i Uppsala.
De senaste dygnen har blodåtgången varit extra stor på grund av många operationer. När några patienter behöver mycket blod går det hårt åt på blodlagret, vilket är naturligt och händer emellanåt på ett stort sjukhus. Läget beskrivs inte som direkt akut, men av erfarenhet vet blodcentralen att det nu behövs fyllas på för att man inte ska hamna i ett läge där operationer kan bli tvingade att ställas in.
– Vi vill ligga på en nivå så att vi inte passerar den gränsen, därför gör vi nu åtgärder för att inte hamna där. Jag tycker det har varit ganska knapert med blod hela året och ofta är det också så på andra ställen. Så därför är det extra viktigt att vi fyller på nu, säger Maggie Östlund.
Hon upplever att blodcentralen i Uppsala har en trygg bas av blodgivare, men konstaterar samtidigt att det skulle vara bra om den utökades. När vissa enstaka typer av blodnivåer är låga, kontaktar man de givare som har den blodtypen. Men i nuläget har blodcentralen skickat ut sms-påminnelser till alla blodgivare.
– Folk har ringt in för att kolla när de kan komma, men det är inte så att vi har några köer här.
Hur gör man enklast för att bli blodgivare?
– Enklaste sättet är att komma till blodcentralen och prata med oss. Vi har drop-in för nyanmälningar. När du kommer hit tar vi några prover och gör en liten intervju, sedan tar det ungefär tre veckor innan du får besked om du passar, förklarar Maggie Östlund.
– Det glöms lätt bort att vi inte skulle kunna bedriva modern sjukvård utan våra blodgivare. De är otroligt bra människor som ger av sig själva till andra. De är vardagshjältar.