Låga betyg ökar risk för självmordsförsök
Självmordsförsök och andra handlingar för att medvetet skada sig själv är flerdubbelt vanligare bland ungdomar och unga vuxna som hade låga slutbetyg från grundskolan än bland jämnåriga kvinnor och män som gick ut nian med höga betyg.
- Våra resultat visar att skolans värld lägger en viktig del av grunden till den psykiska hälsan senare i livet. Elever med låga betyg har den högsta risken för medvetet självförvållade skador, men även elever med medelhöga betyg har en klart högre risk än de med höga eller mycket höga betyg, säger Anders Hjern, adjungerad professor i pediatrisk epidemiologi vid Akademiska sjukhuset och Socialstyrelsen.
Flera undersökningar har pekat på att medvetet självskadande handlingar bland ungdomar ökat påtagligt under senare år i Sverige och många andra högindustrialiserade länder.
- Trots att skolan spelar en så central roll under barns uppväxt har förvånande nog ingen före oss närmare undersökt om det finns några samband mellan skolprestationer och psykisk ohälsa i form av självmordsförsök och medvetet självförvållade skador, säger Anders Hjern.
I den nya studien har forskarna via olika register granskat sambanden mellan å ena sidan en rad faktorer i skolan och uppväxtmiljön, å andra sidan självmordsförsök och medvetet självförvållade skador senare under ungdomen och de första åren av vuxenlivet.
Av kvinnorna och männen i undersökningen togs 4 798 eller drygt en procent in på sjukhus minst en gång före 27 års ålder på grund av att de försökt ta livet av sig eller av andra skäl tillfogat sig själva skador.
Den stora majoriteten av ungdomar och unga vuxna utför alltså aldrig sådana drastiska självskadande handlingar, oavsett hur deras uppväxt sett ut.
Men det fanns ända tydliga samband mellan vissa faktorer i uppväxtmiljön och risken för intagning på sjukhus på grund av medvetet självförvållade skador. Sådant självskadande beteende var till exempel vanligare bland barn till arbetare än bland barn till tjänstemän och vanligare bland barn i hushåll med bara en i stället för två föräldrar.
- En närmare analys visar dock att egna skolprestationer betyder betydligt mer än familjens sociala bakgrund för risken att vårdas på sjukhus för självmordshandlingar. Mycket, kanske det mesta, av de sociala skillnaderna för självmordshandlingar beror just på sociala skillnader i skolprestationer, säger Anders Hjern.
Självmordsförsök och medvetna självskador är ungefär dubbelt så vanliga bland unga kvinnor som bland unga män.
- Men sambandet mellan låga betyg och medvetet tillfogade skador är detsamma för båda könen, d.v.s. att låga betyg flerfaldigar risken för både flickor och pojkar, säger Anders Hjern.
I gruppen med de lägsta betygen från grundskolan togs vart 40:e barn eller 2,5 procent in på sjukhus för självförvållade skador före 27 års ålder. I gruppen med de högsta slutbetygen var motsvarande andel bara 0,5 procent eller vart 200:e barn.
Den nya studien kan inte besvara frågan om varför självmordsförsök och andra medvetet självskadande handlingar är så mycket vanligare bland ungdomar och unga vuxna som haft låga betyg i grundskolan.
- Detta är viktiga frågor att studera närmare i framtida forskningsprojekt. Mycket talar dock för att skolan genom tidigt och bättre utformade stödåtgärder för elever med svaga skolprestationer skulle kunna spela en viktig roll för att förebygga självmordsförsök och självskadande handlingar bland ungdomar och unga vuxna, säger Anders Hjern.
Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften International Journal of Epidemiology.
Fakta
Mellan 1998 och 2004 ökade antalet intagningar på sjukhus i Sverige på grund av självförvållade skador med 50 procent för kvinnor i åldrarna 15 till 24 år. Även bland män i samma ålder skedde en ökning, om än inte lika stor.
De allra flesta fallen av självmordsförsök och självskadande handlingar som är så svåra att de leder till vård på sjukhus är förgiftningar.
Mellan 1998 och 2004 ökade antalet intagningar på sjukhus i Sverige på grund av självförvållade skador med 50 procent för kvinnor i åldrarna 15 till 24 år. Även bland män i samma ålder skedde en ökning, om än inte lika stor.
De allra flesta fallen av självmordsförsök och självskadande handlingar som är så svåra att de leder till vård på sjukhus är förgiftningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!