Lag skyddar inte gruppboende

Handikappade i Uppsala kommuns gruppbostäder måste skyddas från chockhöjningar av hyran. Det anser Autism- och aspergerförbundet vars medlemmar hör till dem som drabbas av hyreshöjningar nästa år.

Uppsala2011-12-03 09:06

Som UNT berättade på fredagen väntar kraftiga hyreshöjningar vid gruppbostäder som beviljats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Autism- och aspergerförbundets ordförande, Eva Nordin-Olson, är kritisk och anser att en rad lagtolkningar gjort det möjligt för kommunerna att kringgå lagen om särskilt stöd till funktionshindrade, LSS.
– Den bild som vuxit fram är att kommunerna numera tar ut oskäliga hyror, vilket gör att enskilda lever i fattigdom.

Trots att bostäderna beviljats enligt LSS så bedöms hyresnivån enligt hyreslagen. Det innebär att kommunen vid hyressättningen inte måste ta hänsyn till om den som bor i lägenheten har en grav utvecklingsstörning och saknar egna inkomster.
– Det övergripande målet med LSS är ju att man inte ska ha merkostnader på grund av sitt funktionshinder och att man ska ha pengar kvar till fullgoda levnadsvillkor. Det är ett bekymmer att rättstillämpningen utformas i strid med lagstiftarens intentioner, säger Eva Nordin-Olson.
Förutom att hyreslagen tillämpas kan kommunen även ta ut hyra för de gemensamhetsytor som kan finnas på ett gruppboende. Det har inneburit att en etta med kokvrå i en gruppbostad kan kosta mer än tre rum och kök i Uppsalahem.

Hyresnivåerna är inte bara ett problem i Uppsala. Socialstyrelsen har i en utredning visat att funktionshindrade med behov av LSS-lägenhet tvingas acceptera den lägenhet som erbjuds; sedan gemensamma utrymmen har medräknats kan hyran för en lägenhet på 40 kvadratmeter uppgå till 7 500 kronor.
Hyresgästföreningen i Uppsala har drivit åtskilliga ärenden åt enskilda funktionshindrade.
Juristen Björn Collin tycker att kommunen går hårt fram med sina hyresbedömningar.
– Det blir väldigt stora höjningar och det har försatt människor i en bidragssituation. Sedan kan jag tycka att andra hyresgäster har en helt annan valfrihet. Dessa personer kan ju inte på samma sätt välja ett annat boende.
Hyresnämnden som prövat åtskilliga överklaganden anser att kommunerna har laglig rätt att räkna in gruppbostadens gemensamhetsutrymmen i den enskildes hyra. Man hänvisar till en prövning i Svea hovrätt.
– Det är en praxis som har stått sig i ganska många år, säger hyresrådet Martin Bergh.

Martin Bergh menar att det i nuläget är prövningarna i högre instans som gäller.
– Rättspraxis kan ju bara ändras genom att domstolarna kommer fram till ett annat beslut, eller att det kommer till en lagändring.
Hyresnämnden i Västerås gjorde förra året inspektioner vid ett tiotal gruppbostäder i Uppsala.
Inspektionerna ledde till antingen sänkningar eller godkännanden av de hyresnivåer som kommunen planerat.

DETTA HAR HÄNT

Vill skapa rättvisa hyror
Uppsala kommuns fastighetskontor har skickat ut brev till 220 utvecklingsstörda och andra handikappade om att deras hyror vid LSS-bostäder ska höjas med uppemot 8,5 procent nästa år.
 
Anledningen är att man dels vill skapa rättvisa hyror mellan jämförbara gruppbostäder i kommunen, dels att man anser att hyrorna genom höjningen hamnar på en marknadsanpassad hyresnivå.
 
Genom en hyresmodell poängsätts bland annat lägenhetsytan och gemensamhetsytor. 

 Enligt beslut i fastighetsnämnden har tjänstemännen mandat att höja hyrorna med sju procent per år under en fyraårsperiod, samt lägga på den höjning som sker inom Uppsalahem.

Enligt beslut från 2009 ska somliga hyror höjas med 64 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!