Lag om fildelning delar opinionen

En ny lag ska göra det lättare att komma åt illegala fildelare. Film- och skivbolag hejar ivrigt på politikerna bakom lagförslaget, men på bloggar och internet­forum syns massiva protester.

Foto:

Uppsala2008-11-14 06:00
Lagen inskränker integriteten och ger nöjesbolagen större befogenheter än polisen, menar kritikerna.
I dag är man i stort sett anonym på internet. Frågan är nu om det ska bli möjligt att hos en domstol få ansöka om att få veta vem som står bakom ett visst IP-nummer, den unika adressen till din internetuppkoppling.
Enligt ett lagförslag som regeringen arbetar med ska film- och skivindustrins organisationer få den möjligheten, för att kunna få veta vem som laddat ner upphovsrättsskyddat material utan att betala. Så ska det bli möjligt att kräva att den enskilde slutar ladda ned och att begära skadestånd.

Det här har fått piratpartiet att se rött. Partiet, som driver frågor om just integritetskränkningar och om fildelning, har på sin hemsida uppmanat bloggare att driva opinion, varpå bloggvärlden snabbt fyllts med massiv kritik mot lagförslaget. Mattias Bjärnemalm är piratpartist, bloggare och var förra året vice ordförande i Uppsala studentkår.
- Det här kommer att leda till att folk får hotbrev om stämningar om de inte betalar en summa pengar, och att de kommer att betala för att de är rädda att hamna i domstol, trots att det kanske inte är de som laddat ner. Så har det sett ut i andra länder med sådana här lagar.

Det finns flera sätt att använda andras internetuppkopplingar för att själv ladda ner filmer och musik till sin dator, till exempel genom att utnyttja någon annans öppna trådlösa nätverk. På flera kritiska bloggar tas sådana här tekniska problem upp.
- Nedladdningarna kommer inte att minska. Men det som kommer att hända är att bolagen får större befogenheter än vad polisen har i jakten på fildelare, och det bara för att politikerna lyssnat på lobbyingorganisationer som jobbar för att nöjesbolagen ska få in mer pengar, säger Mattias Bjärnemalm.

Ulrika Karlsson är moderat riksdagsman från Uppsala och den som i riksdagsgruppen samordnar frågan om lagen, som ska träda i kraft i april nästa år. Frågan är komplicerad, säger hon, men hon tvekar inte om att lagen behövs.
- Det finns så klart en oro för att amerikanska storbolag ska knacka på dörren och kräva dig på pengar för att du någon gång laddat ned illegalt. Men det är inte så det här är uppbyggt. Det här handlar inte om skuldfrågan, den får avgöras i vanlig ordning av polis, åklagare eller i skadeståndsprocesser, utan om att bolagen ska få en motpart, säger hon.
Inom moderaterna går åsikterna isär, och ungdomsförbundet är emot. En kompromiss om att bara nedladdning i kommersiellt syfte är det som ska kunna spåras har varit uppe till diskussion. Men en sådan vore vansklig, menar Ulrika Karlsson.
- Det skulle kränka den enskildes integritet mer och lyfta fram skuldfrågan. Då måste fildelarens internetanvändning kartläggas först, för att man ska kunna ta ställning till om det gjorts i kommersiellt syfte.

Efter FRA-lagen framkom att moderater som var emot lagen utsatts för grova påtryckningar från partiledaren. Hur är klimatet nu?
- Vi har högt i tak med diskussioner och debatter om detta i partiet. Men alla kommer inte att bli nöjda, säger Ulrika Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!