Låg nattbemanning oroar på demensboende
I går invigdes Årstagården i Uppsala för personer med demenssjukdomar. Flera ur personalen oroas över att avdelningar med dementa periodvis står obemannade under nätterna.
Den låga bemanningen nattetid är ett problem tycker några av dem UNT talat med.
—Jag ansvarar på nätterna för sammanlagt 16 vårdtagare på två olika avdelningar. Till min hjälp har jag ambulerande personal som går emellan olika avdelningar men de har inte alltid tid att hjälpa mig. Följden är att en av mina båda avdelningar är obemannad i snitt 1-1,5 timme per natt, säger boendeassistenten Monica Grandin.
Periodvis obemannade
Uppgifterna bekräftas av skyddsombudet Signhild Lindqvist.
—Mellan klockan 21.15 och 07.15 kan som mest fyra av åtta avdelningar periodvis stå obemannade. Jag beräknar att det är så ungefär en till två timmar en vanlig natt.
Till sin hjälp har personalen larm som går till exempel om någon vårdtagare tagit sig ut i korridoren.
—Går larmet har oftast någon tid att springa dit. Hittills har ingen olycka hänt men det är en tidsfråga innan det sker och ingen har tid att omedelbart se efter vad som hänt, säger Monica Grandin.
—Jag är van att arbeta under stort ansvar och med hög tillsynsskyldighet. Men på Årstagården känner jag att jag inte kan ta samma ansvar. Det är svårt att lära om.
"Känns otryggt"
Maj-Lis Boström har sin 86-årige make George boende på Årstagården.
—Det känns otryggt att det inte alltid finns personal på nätterna. Jag har aldrig känt mig så otrygg som nu, säger hon.
När UNT försöker få svar på om bemanningen ska utökas hänvisar äldrenämndens ordförande till äldreomsorgschefen som hänvisar till boendechefen som hänvisar till områdeschefen.
Boendechefen Ove Henriksson svarar slutligen att han fått signaler från nattpersonalen är att den nuvarande modellen fungerar.
—Som det ser ut nu kommer inte bemanningen att förändras men vi får följa utvecklingen och slå larm om det behövs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!