Läckor i marken ger larm
Nya trådlösa larm som snabbt skickar signaler om läckor på fjärrvärmerör i Uppsala ska minska vattenförbrukningen och förlänga rörens hållbarhet. I och med det slipper också personalen gå ner i de underjordiska kamrarna så ofta.
Foto:
Hålet som vi har klättrat ner i är nio meter djupt. Här nere finns vattenledningar som förser Uppsalas invånare med fjärrvärme. Sammanlagt ligger det 45 mil ledningar under Uppsalas gator- och någon måste underhålla dem. Peter Blomqvist är en dem.
Smidigt och hemtamt klättrar han upp ur luckan i marken. Peter Blomqvist har arbetat som drifttekniker på Vattenfall i 20 år och tillbringar stora delar av sin arbetsdag under jord. I hans arbete ingår bland annat att leta efter och ta hand om läckor på ledningar, samt att stänga av vattnet om exempelvis en ventil behöver bytas ut. Han tycker inte att det är läskigt att klättra på de smala stegarna, eller att befinna sig i så små utrymmen - han är van. Men visst kan arbetet vara krävande.
- Arbetsmiljömässigt är det inte så bra. Kamrarna kan vara små och trånga. Man kan dunka i skallen när man får krypa in under rören för att komma åt.
Men den här kammaren, som ligger nio meter ner under marken vid Fyrisåns strand, behöver han inte besöka så ofta. Här har man nyligen installerat trådlösa nivålarm som skickar signaler till en dator och varnar vid läckor på ledningarna. På så sätt minskar man besöken i kamrarna samtidigt som man kan hitta läckor snabbare. Förutom att arbetsmiljön för de anställda förbättras medför det en minskad vattenförbrukning, vilket är bra för miljön.
- Det här är en långsiktig grej. Vi ökar leveranssäkerheten mot våra kunder. Om vi har läckor under lång tid som vi inte upptäcker rostar rören sönder. Förr, om vi hade otur, kunde rören stå under vatten i veckor eller månader innan vi upptäckte det, nu får vi besked direkt, förklarar Adrian Berg von Linde, som är anläggningschef på Vattenfall i Uppsala.
Cirka 100 larm har installerats och tanken är att fler ska sättas upp. Hur mycket vatten som har sparats in kan man än så länge inte säga. Sedan starten i november har det bara varit några småläckor på rören och 95 procent av larmen som har gått har handlat om att det är dagvatten som har läckt in i kamrarna.
Runt om i Uppsala finns över 2000 luckor som leder ner till underjordiska kamrar med fjärrvärmeledningar. Den allra djupaste sträcker sig 18 meter ner under marken. En del kamrar är grunda, med desto längre gångar åt sidorna. Dagens andra stopp är just en sådan kammare.
Den här gången är det kollegan Lars Bjelvenmarks tur att klättra ner i mörkret. Han berättar att det är viktigt att alltid vara två när man åker ut på jobb som de här.
- En del kanske tänker: "behöver man vara två för det där?", men man är alltid två, om det skulle hända något. En som står uppe på gatan och en här nere, förklarar han.
Han har tidigare arbetat som sotare, så trånga utrymmen är han van vid. Men det faktum att det är så pass trångt gör att han och hans kolleger inte alltid bär hjälm. Varselkläder och skyddsskor är den skyddsutrustning som är obligatorisk.
- Har man trångt och måste krypa under, då är hjälmen i vägen. Längre tillbaka tänkte man inte arbetsmiljömässigt, men nu försöker man ju stänga ner de minsta kamrarna och minska ner antalet kamrar. Det finns alltid en risk att fastna, säger Lars Bjelvenmark.
Förutom att bygga bort några av kamrarna har man på Vattenfall ordnat så att det på vissa ställen går att stänga av vattnet uppifrån, från marken. Allt för att förenkla och göra personalens arbete säkrare.
Förutom bristen på utrymme och mörkret är värmen det som slår en när man kommer ner i kamrarna.
Vattnet som finns i ledningarna är ungefär 90 grader varmt och kommer man åt rören eller får vatten från läckande rör på sig kan man bränna sig ordentligt.
- Det händer inte så ofta, man är van vid att hålla sig undan och vi har heltäckande kläder. Men varmt brukar det vara, väldigt varmt, speciellt om det har varit vatten i kamrarna, då blir det fuktigt, säger Peter Blomqvist.
Lars Bjelvenmark nickar igenkännande. Efter några kliv är han uppe på gatan igen, luckan stängs, låses och så hoppar de in i bilen för att åka vidare. Det finns många mil ledningar kvar att underhålla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!