Det var på juldagen och klockan var 22. Då hittade hunden Myra, 7 månader, något i vägkanten som hon snabbt satte i sig. "Hon är en labrador," förklarar husse Markus, "så hon äter allt".
Markus såg bara spåren – brödsmulor och blåfärgad snö – men anade genast oråd.
När han kom hem tinade han lite av den blå snön och testade den med bilens glykolmätare. Och mycket riktigt verkade det vara en brödbit indränkt i etylenglykol som Myra ätit upp – ett ämne som är potentiellt livsfarligt för en hund.
– Det är djurplågeri, säger Markus, som misstänker att någon medvetet placerat ut det förgiftade brödet.
Det finns ingen nattöppen veterinärklinik i Uppsala, och Markus och Myras matte Ellinor vittnar om långa köer även dagtid. Natten mot annandagen höll de noggrant koll på Myra, som inte visade några symtom, och på morgonen fick de köra till den närmaste klinik som hade lediga tider: i Falun.
Myra undersöktes och fick dropp. Troligtvis hade hon fått i sig en väldigt liten mängd glykol. Men hon behöver följas upp om en vecka, och då finns den närmaste veterinärtiden i Danderyd.
– Det borde åtminstone finnas en jour eller någon man kan ringa. Någonting bara, så man kan få hjälp när man är desperat, säger Markus.
Nu uppmanar de andra hundägare att hålla koll på vad hunden tuggar i sig. Juldagspromenaden gick längs en grusväg mellan länsväg 282 och sjön Trehörningen, strax utanför Funbo – en väg där många hundägare brukar promenera.
– Vi trodde att man skulle vara skonad från sådant här ute på landet, säger Ellinor, som varnade andra Funbo-bor via Facebook.
Om man som djurägare misstänker att katten eller hunden fått i sig etylenglykol ska man söka veterinärvård så fort man bara kan. Det säger Kristoffer Dreimanis, veterinär vid Universitetsdjursjukhusets smådjursavdelning.
– Etylenglykol är ganska ordentligt giftigt. Risken är att njurarna lägger av hos både hund och katt.
När djuret väl fått i sig glykolen är det svårt att hindra kroppen från att ta upp giftet. Redan efter en halvtimme i magen har upptaget börjat, berättar veterinären. Det kan räcka med 5 milliliter per kilo kroppsvikt för att tillståndet ska bli allvarligt för en hund. För en katt räcker så lite som 1 milliliter per kilo.
Förgiftningssymptomen går i olika faser: först sker en "fyllofas", där djuret vinglar och inte är sig självt. Därefter brukar hunden eller katten bli törstig och dricka mycket vatten. Efter det slutar njurarna producera urin – och då är det ofta för sent.
–Om njurarna slutar producera urin så leder detta i regel tyvärr till döden, säger Kristoffer Dreimanis.
Veterinärerna har snabbtester och kan ge motgift mot förgiftningen. Men då måste motgifterna sättas in innan djuret nått njursviktsfasen.
– Man måste komma in inom 12 timmar men så tidigt som möjligt, oavsett om djuret visar symptom eller inte.
Förekomsten av hundar och katter som får i sig glykol har blivit mindre vanlig sedan bilar, element och vitvaror började ersätta etylenglykolen med mindre giftiga tillsatser i sina kylarvätskor, berättar Kristoffer Dreimanis.
– Men det är ett vanligt ämne som används av stollar som lägger ut beten med gift, och det är just för att det är så potent och farligt att använda. Tyvärr kan ju följderna bli fruktansvärda.