I rekordfart har ett nytt säkerhetslaboratorium ställts i ordning på BMC i Uppsala. Där, hos laboratorietföretaget A23, ska tusentals covid-19-analyser kunna göras – varje dag. Om det berättade vi i mitten av april.
Regeringens mål är att det nu i mitten av maj ska göras 100 000 tester i veckan i Sverige. Men dit är det långt. Nu har nivån varit knappt 30 000. I förra veckan sade socialminister Lena Hallengren att regionerna, som gör testerna, måste öka takten.
Testerna skickas till laboratorier för analys, som till A23 i Uppsala. Där finns kapacitet för att bidra till den efterfrågade ökningen. Mängden tester att analysera är dock hittills mindre än planerat.
– Vi har långt till vårt kapacitetstak idag. Det här är ett maskineri som nu startas upp och det är inte väloljat än, allt är ryckigt och materialet kommer lite stötvis, säger Karl Andersson, vd för A23.
I dag kan de göra 1000 tester om dagen. Inom kort ska den nivån dubbleras när en andra, parallell testningslina med maskiner och personal är i drift. När det fungerar stabilt ska effektiviteten och kapaciteten höjas ytterligare, förklarar Karl Andersson. Men just nu är det svårt att vässa verksamheten eftersom proverna är så mycket färre än förutsett.
– Det är svårt att trimma en process, när vi inte ens har den, säger Karl Andersson.
Region Uppsalas tf hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger till UNT att han avstår från att kommentera socialminister Lena Hallengrens krav på regionerna att öka testningstakten. Regionen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och testar nu de högst prioriterade grupperna: patienter som behöver vård, riskgrupper, boende inom omsorg och på institutioner, samt personal inom vård och omsorg.
Antalet tester i Region Uppsala har gått upp tydligt över tid. Men från dagens nivå är det svårt att kraftigt utöka provtagningen ytterligare, uppger Mikael Köhler. Problemen ligger i själva provtagningen.
– Nuvarande metoder kräver stora insatser av vårdpersonal, till exempel att beställa prov, ta provet, bedöma och hantera resultatet. Samma vårdpersonal behövs på annat håll i vården, det gäller såväl covidpatienter som annan vård, säger han.
En idé kan vara att andra än vården utför testningen, framför han.
– Situationen är redan ansträngd och kommer att bli ännu mer utmanande under semesterperioden.