(L) vill att studenter ska avlasta sköterskor

Läkarstuderande bör kunna gå in som läkarassistenter under sommarmånaderna för att avlasta ordinarie personal och minska stressen.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-07-17 08:01

Det anser Kajsa Dovstad (L), ledamot i landstingsfullmäktige. Vårdförbundet protesterade mot att läkarstudenter förra sommaren gick in som läkarassistenter på Akademiska sjukhusets röntgenavdelning och avlastade framför allt sjuksköterskorna:

– Men enligt uppgift från bild- och funktionsmedicinskt centrum, så ökade produktionen med 48 procent jämfört med sommaren innan, och en övervägande del av personalen sade vid utvärderingen att sommaren 2015 var bättre eller jämförbar med sommaren innan, säger Kajsa Dovstad.

Hon poängterar att det inte handlar om att ersätta sjuksköterskor, utan om att avlasta dem.

– Det är helt onödigt att läkarstuderande som klarat åtta terminer av sin utbildning inte ska få använda de kunskaper de har. Varför vill Vårdförbundet inte ha fler händer som avlastar på sommaren? Tillsammans måste vi sätta patienten främst, dagens situation är ju ohållbar.

Att handledning behövs för läkarstuderande ser Kajsa Dovstad som självklart. Det är också något Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening understryker att måste finnas:

– Det är mycket positivt om läkarstuderande går in i verksamheterna, viktigt inte bara för dem utan också för oss, nu och för framtiden. Har de gått genom åtta terminer i utbildningen, kan de under handledning ges ansvar för uppgifter som de har kompetens för, men självklart inte gå in som om de vore legitimerad personal.

Behovet av handledning är en av de invändningar som Björn Eriksson, styrelseledamot i Vårdförbundet i Uppsala, har:

– Flera av våra medlemmar har påtalat att handledning också tar tid, man kan inte tro att någon som inte är sjuksköterska ska kunna göra en sjuksköterskas jobb. Läkarassistenterna på röntgenavdelningen hade en helt annan roll sjuksköterskans, säger Björn Eriksson.

Lena Hadad, HR-direktör vid Akademiska har inga uppgifter om att läkarassistenter anställts vid Akademiska i år, men säger att läkarstuderande oftast anställs som undersköterskor eller medicinska sekreterare.

Kajsa Dovstad har ställt en interpellation till Vivianne Macdisi i frågan om läkarassistenter. Svaret var att erfarenheterna av sådana är goda, och att de kan vara ett komplement men måste ha tillgång till handledning under hela anställningsperioden.

Fakta Utbildningar

Läkarutbildningen omfattar 330 universitetspoäng motsvarande fem och ett halvt års studier. Därefter följer en 18-21 månader lång allmäntjänstgöring (AT) innan läkarlegitimationen erhålls.

Sjuksköterskor har en tre år lång högskoleutbildning och blir efter godkända prov legitimerade. För anställning som sjuksköterska krävs legitimation.

Läkarassistenttjänster är enligt Sveriges läkarförbund avsedda att vara rena utbildningstjänster, och läkarassistenten får inte utföra självständigt läkararbete, däremot efter avslutad klinisk studietermin delta i avdelningsarbete som att undersöka patienter, skriva remisser eller assistera vid operationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om