– Det fattades snabba beslut utifrån omtanke om de medarbetarna. Man tänkte väl rätt men det blev ändå fel. Nu tar vi ett omtag, säger ordförande för Uppsala kommuns utbildningsnämnd, Helena Hedman Skoglund (L).
UNT har tidigare rapporterat om att gravid personal på utbildningsförvaltningen stängdes av från jobbet utan lön. Skälet var att man inte kunde garantera social distans mellan elever och lärare, exempelvis. Gravida kvinnor i vecka 20 och senare räknas nu till Socialstyrelsens riskgrupper för covid-19, vilket låg bakom rektorernas beslut.
– Men avsikten var inte att diskriminera gravida kvinnor. Det går rakt emot mina ideal som liberal. Syftet var att inte riskera välmåendet för medarbetarna och deras ofödda barn, säger Helena Hedman Skoglund.
Besluten om att förbjuda lärarna att gå till jobbet togs emot med oro från personalen, berättar Lärarförbundets ordförande Elisa Erikson.
– Vi har blivit uppringda av många lärare som varit oroliga för sin försörjning. Att gå hem utan lön och istället få graviditetsersättning är ett stort ekonomiskt slag mot dem. Vi reagerade också på att man använde ord som förbud. Det är viktigt att man som medarbetare får vara med och bestämma. Så vi ifrågasatte det, säger hon.
Några av de som hört av sig till facket är gravida som ännu inte kommit till vecka 20.
– De ringer och undrar hur det kommer bli när det gått 20 veckor, ska de inte få någon lön då, säger Elisa Erikson.
Men nu har rektorsbeslutet hävts och personalen som inte kan jobba i skolmiljö kan hjälpa till med andra uppgifter. Vissa kan undervisa hemifrån, förskollärare kan arbeta i utomhusmiljö och andra kan rätta nationella prov eller utföra andra administrativa uppgifter.
– De är lättade att det verkar lösa sig och som jag vet är det ingen som gått utan lön denna vecka, säger Elisa Erikson.
Facket har lyft frågan med kommunen.
– Vi förstår att det inte är så lätt när det kommer snabba beslut från myndigheterna. Men då kan man ta hjälp av den pandemiorganisation vi har för att rätt information går ut till rektorerna, säger Elisa Erikson.
Nu ska kommunen ta ett helhetsgrepp som arbetsgivare, menar Helena Hedman Skoglund (L), eftersom fler yrkesgrupper än lärare berörs.
– Utbildningsnämnden måste samråda med andra nämnder i frågan, säger hon.
Hur säkerställer politiken att det inte händer igen?
– Jag har daglig dialog med förvaltningen om hur vi hanterar pandemin och kommer att fortsätta följa denna fråga nära. men Uppsala ska inte skicka hem gravida utan lön i vecka 20 utan försöka hitta andra lösningar, säger hon.