Kyrkomötet igång med bred frågedebatt

Vad ska Svenska kyrkan göra för att inte förlora ytterligare medlemmar? När utesluts Missionsprovinsens biskop och hur ska kyrkan agera för att normer och värderingar åter ska bli ett rättesnöre i Sverige? Det är några av de frågor som på tisdagen debatteras vid kyrkomötet.

Uppsala2005-10-25 11:41
I dag inleds andra sessionen av årets kyrkomöte i Uppsala. Drygt 250 ledamöter ska besluta om en rad skrivelser och utskottsbetänkanden.
Senare i veckan ska kyrkomötet ta beslut om förslaget att pröva en välsignelseakt för ingånget partnerskap.
Kyrkomötet inleds på tisdagseftermiddagen då ett 20-tal frågor adresserade till kyrkostyrelsen debatteras.
Här följer ett axplock av frågorna som kyrkostyrelsens ledamöter ska besvara under dagen:
Börje Henriksson i Förslöv ställer frågan: När utesluts Missionsprovinsens så kallade biskop ur Svenska kyrkan?
Torsten Josephsson, Gråbo undrar om den fristående missionsorganisationen EFS inte får uttala kritik mot Svenska kyrkan.
-Under senare tid har det framkommit kritik mot att företrädare för EFS kritiserat den teologiska utvecklingen i Svenska kyrkan, en utveckling som oroat många inom EFS, hävdar Torsten Josephsson.

Normer och värderingar
Åke Bendix i Varberg undrar vad Svenska kyrkan kan göra för att kristna normer och värderingar åter ska bli något av ett rättesnöre för svenska folket.
-Många frågar sig med fog varför Svenska kyrkan inte drar igång en offentlig debatt om exempelvis missbruk och våld i samhället. Är det bara ämbetsfrågan och en eventuell vigselakt för homosexuella som är värda att diskutera, undrar han.
Åke Sundstedt i Norrköping undrar vad han ska svara den gamla damen när han möts av hennes funderingar efter högmässan: Goa pastorn! Jag har hört att karlar ska få gifta sig med varandra. Vad säger Gud och bibeln om det? Jag förstår inte.
Prästen Åke Sundstedt skickar frågan vidare till kyrkostyrelsen: Vad ska jag svara henne och vilket bibelunderlag skall hon få?

Valet tar tid
Key Lundegård, Uppsala undrar om det inte är dags att ge valmyndigheten i uppdrag att administrera kommande kyrkoval eftersom det tar så lång tid för Svenska kyrkan att presentera vilka som blev valda på olika nivåer efter kyrkovalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om