Svenska kyrkans krångliga organisation kan bli lite enklare från januari 2014. Under två sessioner, i september och november, väntas kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, säga ja till ett förslag som baseras på en utredning som jobbat i tre år.
– Utredningen öppnar för större flexibilitet. Vi får en organisation med mer rimliga proportioner och det blir ett tydligt ansvar med en kyrkoherde som chef, säger ärkebiskop Anders Wejryd till UNT.
I Uppsala finns en kyrklig samfällighet med fem församlingar som har fem kyrkoherdar. Dessa så kallade flerpastoratssamfälligheter föreslås försvinna. Den här typen av samfälligheter finns främst i de större städerna. Kyrkoherdar och även andra som jobbat som lokala chefer i dessa församlingar riskerar att få en lägre tjänst. Så blir fallet om församlingarna beslutar att fortsätta verka inom ett gemensamt pastorat. Det ska nämligen bara finnas en kyrkoherde som chef inom ett pastorat.
I Uppsala ingår Uppsala domkyrkoförsamling, Helga trefaldighet, Gottsunda, Vaksala och Gamla Uppsala i samfälligheten. Hittills har de tre förstnämnda uttalat sig för att fortsätta inom ett pastorat efter januari 2014, då förändringen ska träda i kraft. Vaksala och Gamla Uppsala är tveksamma till den lösningen.
I huvudsak har strukturutredningen tagits emot väl inom kyrkan.
– Det mest spännande är att det har vuxit fram en enighet. Det visar att nu ska vi ta det här gemensamt, säger Anders Wejryd.
Men det finns även kritik. Johan Lautmann, präst och facklig ordförande för Kyrkans akademikerförbund inom Uppsala stift, anser att kyrkoledningen går lite för snabbt fram.
– Det här ska genomföras väldigt hastigt. Det är fråga om man hinner med att göra bedömningar och riskanalyser för arbetsmiljön till exempel, säger han.
Annan kritik har gällt att pastorat och församlingar riskerar att bli för stora, både geografiskt och befolkningsmässigt, när samfälligheter ska ombildas. I teorin kan de bli hur stora som helst. När det gäller minskningen av folkvalda är det osäkert hur stor den blir eftersom församlingarnas framtida organisation inte är spikad. Men i församlingar som väljer att bilda pastorat ska det i fortsättningen bara utses folkvalda till pastoratsnivån. Dessa utser sedan styret på församlingsnivå.