Från fredag eftermiddag till och med den avslutande högmässan i domkyrkan på söndagen träffades teologer från hela Sverige, från nordiska grannländer, Storbritannien, Kanada och USA för att vid seminarier och gruppmöten diskutera vad de 500 år betytt efter att Martin Luther fäste sina 95 berömda teser på en kyrkport i Wittenberg.
– Det här den femte teologifestivalen som vi i Uppsala stift står som huvudarrangör för, och med tanke på att mycket annat händer underreformationsåret 2017 trodde vi att intresset för att delta skulle vara mindre i år. Så var det inte, alla platser fylldes, säger Mona Keränen, samordnare för festivalen vid Uppsala stift.
En förklaring till det stora intresset för festivalen som vill samla alla teologer, lekmän och yrkesverksamma, tror Mona Keränen är att det redan finns kurser och samlingspunkter där existensiella frågor om livet, kroppen och själen, diskuteras, men att den kristna festivalen också tar med anden, något som går utöver individen, i diskussionen.
Vid festivalen anmäler deltagarna sig inte till något av 15 seminarier med olika teman, utan till strömmar:
– Det är kvar sedan den första festivalen då temat utgick från Bibelns ord beskrivna som ”strömmar av levande vatten”. Vi har behållit strömmarna, och temat i år är ”Leva genom tron”. Varje ström har lotsar, eller paneldeltagare, som introducerar och ger olika perspektiv på ämnet, säger Mona Keränen.
De strömmar som samlade flest anmälda hade rubrikerna ”Trovärdig kyrka” och ”Leva genom tro i religion och samhälle”. På en fråga från publiken vid det förstnämnda om vad som är det största trovärdighetsproblemet för kyrkan svarade lotsen Petra Carlsson, präst och teolog:
– Vår goda vilja tar sig inte fullt så konkreta uttryck som vi skulle vilja. Det kan bero på att den gemenskap som erbjuds på något sätt devalverats. Det konkreta ansvaret för varandra inom gemenskapen har tunnats ut.
Lotsen Joel Halldorf, kyrkohistoriker och skribent, trodde att professionaliseringen inom kyrkan kan vara ett problem:
– Församlingen måste veta att pastorn skulle göra det han eller hon gör även om hen inte fick betalt.
En av de strömmar som hade minst antal föranmälda deltagare hade rubriken ”Reformationens mörka sidor”, och tog upp delar av Martin Luthers skrifter där han legitimerade våld mot judar, upproriska bönder oh utvecklingsstörda barn:
– Svenska kyrkan tar naturligtvis starkt avstånd från detta, men även om det är en otrevlig sida av Luther så måste den diskuteras. Vi lyfter fram historien för att känna igen och kunna belysa det som händer nu, säger Mona Keränen.
Flera av seminarierna, strömmarna, bland annat den om de mörka sidorna av Luther, har filmats och kommer att kunna sökas via Teologifestivalens hemsida.