Få av dem har nått rättslig prövning, men kyrkan själv har förklarat 19 präster eller diakoner obehöriga.
På ärkebiskopens initiativ har en oberoende utredare, Kerstin Berglund, doktor i straffrätt, granskat hur de tretton domkapitlen i Svenska kyrkan hanterat anmälningar om sexuella övergrepp under de senaste elva åren. Under torsdagen presenterades den på kyrkostyrelsens och domkapitlens årliga överläggning i Uppsala.
Svenska kyrkan har egna riktlinjer för hur dessa anmälningar ska hanteras. 69 fall har granskats och bland dem finns endast ett där domkapitlet inte följt riktlinjerna. Det fallet handlar om en sexuell relation mellan en 16-årig ungdomsledare och en präst i Stockholms stift. Prästen var också själavårdare för ungdomsledaren och i andra stift har samma typ av ojämlika relationer lett till att prästen eller diakonen blivit av med jobbet. Utredaren anser också att detta fall borde ha polisanmälts.
– Få, om ens några av de 69 ärendena har annars varit straffbara. Men Svenska kyrkan är i allmänhet lite strängare än rättsväsendet. Är det frågan om olämpligt beteende och i synnerhet där ena parten varit i beroendeställning till den andra, en präst eller diakon, har denna fått sluta sin tjänst, säger Anders Wejryd.
Han berättar också att intresset är stort för rapporten inom Svenska kyrkan.
– Vi måste tänka igenom hur vi hanterar dessa frågor än mera. Men rapporten ger oss ett gott betyg, att vi är på rätt väg.
Domkapitlet har en egen rättslig instans som bedömer dessa ärenden. I nitton fall har prästen eller diakonen förklarats obehörig och fått lämna jobbet. Andra disciplinåtgärder kan vara erinran eller en prövotid. Men Inger Lise Olsen, som handlägger genderfrågor på kyrkokansliet i Uppsala är mer kritisk.
– Att det alls finns 69 fall är allvarligt för Svenska kyrkan, man kan ana att mörkertalet är stort. Men det är trevligt att riktlinjerna håller måttet även om det gått väldigt fel i vassa fall.
Utredning är egentligen färdig först vid årsskiftet och ska då presenteras i sin helhet.