Efter regeringens besked om max åtta personer vid allmänna sammankomster har Svenska kyrkan diskuterat hur man ska göra vid dop, vigslar och begravningar. Vad gäller dop och vigslar bestämde man sig snabbt: från den 24 november tillåts högst åtta personer närvara.
Svårare är beslutet om begravningar. Svenska kyrkan har ännu inget besked att ge, utan fortsätter att diskutera med smittskyddsexperter vad som ska gälla.
– Vi får lov att tänka till lite extra när det gäller begravning. Om man har en sittande publik och tar in den på ett säkert sätt så anser vi att vi klarar att genomföra en säker begravning med 50 personer. Det är svårt att arrangera en begravning med bara åtta personer, inklusive präst, kantor och annan personal, säger Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift.
– Den avlidne har kanske en maka eller make och syskon. Kanske flera barn och deras makar och barn. Man kommer snabbt upp i över åtta personer. Risken är att många som vill ta ett sista farväl inte får det, säger hon.
När det gäller dop och vigslar är det inte lika känsligt. Till skillnad från en begravning är dop och vigsel lättare att ställa in och går att hålla i det lilla formatet.
– Man behöver inte vara så många. Jag har haft många fina dopceremonier där bara mamma, pappa, barnet, jag som präst och en vaktmästare varit med. Ofta tänker man sig dopet som en fest. Med färre deltagare hamnar fokus mer på själva dopet, säger Karin Johannesson.
När pandemin slog till i våras flyttade många fram sina vigslar för att kunna fira med släktingar och vänner utan att riskera att de äldre deltagarna skulle smittas.
– Men det går att gifta sig i liten grupp också. Vissa har redan satt ett datum för vigseln. Det är fullt möjligt med åtta personer. Det gäller bara att tänka nytt och man kan viga sig i den kyrka man har tänkt från början. Många gånger kan den lokala församlingen ordna det, säger Karin Johannesson.
Även gudstjänterna anpassas till max åtta personer. Det kan vålla problem i kyrkor som är mer välbesökta.
– Men det går att dela upp genom att köra flera gudstjänster. De kommer också att gå att följa digitalt. Vissa gudstjänster ska bara att sändas digitalt. Men vi har uppmanat att kyrkor att hålla öppet så mycket som möjligt. Många söker sig till kyrkorummet i kristider som de här.