Kyrkan ska ta större ansvar för sina placeringar
En ny finanspolicy ska göra svenska kyrkan till en mer ansvarsfull investerare. Det blir fortfarande tillåtet att satsa i företag som hanterar vapen, tobak eller alkohol om de följer internationella konventioner och görs ansvarsfullt. Kyrkan ska också fokusera på tillväxtmarknader. Det ger bra avkastning.
Flera välkända svenska bolag har fått över 100 miljoner kronor var av kyrkans placeringar. Bara de ansvarsfulla kan räkna med att vara kvar i framtiden.
Foto: Collage
- Tidigare styrdes det här av olika procentregler. Nu ska vi göra en etisk utvärdering av investeringarna. Det kräver att försäljning och tillverkning ska bedrivas under ansvarsfulla former, säger finanschef Anders Thorendal.
Företag som bidrar till en god utveckling i exempelvis utvecklingsländer kommer att gynnas av policyn. De som säljer inhumana vapen som landminor och klusterbomber kommer inte att finnas med.
UNT: Andra vapen dödar väl också?
- Jo, men i och med att vi erkänner staters rätt till självförsvar om inget annat hjälper så anser vi också att vapen kan produceras och säljas om det görs i humana former och efter de internationella regler som bland annat FN ställer upp, säger Anders Thorendal.
Policyn blir grunddokument för de fyra externa förvaltare som sköter kyrkans värdepappersportfölj. Två fristående företag ska löpande granska investeringarna och föreslå förändringar om det behövs.
- Vi kommer inte att byta ut en massa bolag nu. Men efter hand som granskningen fortskrider så tror jag att vi får se förändringar. De företag som inte bedriver en ansvarsfull verksamhet har vi nolltolerans mot, säger Anders Thorendal.
Han tror inte att avkastningsnivån ska bli sämre.
- De studier gjorts tyder inte på det. Vi hoppas tvärtom att det ska bli bättre. Ansvarsfulles bolag har ordning och reda och bra finansiella system. Såna brukar ge stabil och bra avkastning över tiden. Målet är fyra procent om året under en tioårsperiod efter inflation.
Policyn tillåtet också kyrkan att börja investerare på tillväxtmarknader i Asien, Latinamerika och Afrika. Det har inte varit möjligt tidigare på grund av riskerna.
- Vi verkar ju sedan länge i de här länderna så vi anser att vi också kan vara med och stödja utvecklingen finansiellt. De globala portföljerna gör inte det i tillräcklig omfattning. Nu ger vi tillväxtmarknaderna ökat fokus. Det tror vi också kommer att ge bra avkastning, säger Anders Thorendal.
FAKTA
Så fördelar kyrkan normalt sina 5 miljarder. Maximal placering inom parentes.
Svenska aktier: 25 procent, (max 35)
Globala aktier: 30 procent, (max 40)
Tillväxtmarknader: 5 procent, (max 10)
Svenska räntor: 30 procent, (max 45)
Globala räntor: 10 procent, (max 15)
Så fördelar kyrkan normalt sina 5 miljarder. Maximal placering inom parentes.
Svenska aktier: 25 procent, (max 35)
Globala aktier: 30 procent, (max 40)
Tillväxtmarknader: 5 procent, (max 10)
Svenska räntor: 30 procent, (max 45)
Globala räntor: 10 procent, (max 15)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!