Kyldiskar kollapsar i värmen

Det är inte bara människor som påverkas av värmen. Även livsmedelsbutikernas kylar har svårt att hantera den.

Uppsala2010-07-15 05:58

– Kylanläggningarna är inte byggda för den här långvariga värmen, säger Sören Skogsberg på Ica Kvantum i Gränby.
På flera håll i Uppsala har matbutikerna problem med kyldiskarna. De håller inte kylan och livsmedel måste kastas.
– Vi har fått kassera en del mejerivaror, ost och andra färskvaror och starta om kylarna. Men nu är allt i gång igen, säger Sören Skogsberg.

Det är upp till butikerna själva att kontrollera sina kyldiskar. Enligt branschens riktlinjer gäller det främst att läsa på förpackningen och hålla sig till de temperaturer som finns angivet där. Lagen säger också att färsk fisk och råa skaldjur på lösvikt får förvaras vid högst +2°C.

Men det är inte lätt att hålla sig till dessa riktlinjer och lagar i den närmast tropiska värmen som denna sommar bjuder på. Butikerna får ta till nya knep.
– Vi har stoppat de flesta färskvaruleveranserna eftersom delar av kylsystemet har slagits ut. Nu har vi hyrt in ett extra kylrum och service av systemet pågår, säger Petra Flygare, Ica Torgkassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om