Kyld färdigmat stoppas
Den kylda färdigmaten till äldre som orsakade att nio matförgiftades på Frodegården stoppas. Tills vidare levereras varm mat från Medirests Uppsalakök.
—Vi har fått besked om att vi kommer att få varm mat från Ulleråker under en övergångsperiod som kan bli flera månader, säger Yvonne Bispfors, områdeschef för bland annat Frodegården.
Har ni förtroende för Medirest?
-Ja, vi har en bra kontakt med dem och de har vidtagit åtgärder. De har tagit tillbaka mat från hemtjänsten två gånger. Men nu är det inget fel på de kylda enportionsförpackningarna, säger Yvonne Bispfors.
Värnar om arbetsron
UNT besökte under tisdagsförmiddagen Frodegården. Enhetschefen Kristina Holmberg och Yvonne Bispfors ville dock inte släppa in tidningen. Detta motiverades med att personalen behöver ha arbetsro.
—Detta är även ett demensboende och vi måste värna om de gamla, säger Yvonne Bispfors.
Miljöförvaltningen i Malmö genomförde på tisdagen provtagning på mat från Medirest som serveras Universitetssjukhuset Mas i Malmö.
—Vi har inte sett några större brister där. Jag kan ännu inte uttala mig om analysrapporten som kommit från Medirest. Inga andra misstänkta matförgiftningar har förekommit, säger Carl-Erik Kockum, livsmedelsinspektör i Malmö.
Höga värden
Miljökontoret i Uppsala redovisade på måndagen analysresultaten från provtagning av tio rätter. En av dessa, oxstek med gräddsås, innehöll för höga värden av matförgiftningsbakterien Bacillus cereus. Ytterligare fem rätter innehöll högt totalantal bakterier.
Ansvarig vid Medirest påpekar i ett mejl till UNT att analyssvaren inte gällde den mat som serverades på Frodegården.
"Konstig förklaring"
—Jag utgick från att detta var oxsteken som serverades vid Frodegården. Oxsteken som ligger bakom den misstänkta matförgiftningen serverades 10 april och oxsteken som analyserats är tillverkad 5 april med bäst före-dag 18 april.
—Jag kan inte säga att de ljuger men det låter som en konstig förklaring. Så många oxstekar kan de väl inte tillverka. Oavsett detta har Medirest haft problem med samma rätt på Frodegården. Alla tecken i världen tyder på att folk har blivit
sjuka av deras mat, säger stadsveterinär Claes Kihlberg.
Medirest meddelade på tisdagen att man vidtar åtgärder som att spara mat i två veckor efter sista förbrukningsdag. Egenkontrollprogrammen har säkrats och matprover ska skickas regelbundet på analys.
—Det har varit fel att de inte sparat maten längre och är en klar brist om det skulle bränna till som det nu gjort flera gånger, säger Claes Kihlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!