Kylan gör vardagen tuff för hemlösa

Med snön kom även kylan. När minusgraderna sjunker blir vardagen tuffare och rutinerna viktigare för de hemlösa.

Ronny Haraldsson som arbetar i Mikaelskyrkan och Nisse som lever som hemlös i Uppsala.

Ronny Haraldsson som arbetar i Mikaelskyrkan och Nisse som lever som hemlös i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-12-22 19:39
- Nu måste jag vara på härbärget i tid så jag inte tappar min plats, säger Nisse, som varit hemlös i Uppsala sedan 2002 och inte vill vara med i tidningen med sitt efternamn.
Snön ligger som ett täcke på Mikaelskyrkans tak men innanför portarna lyser värmens ljus. På bänkarna gömmer sig några trötta människor under filtar och tar en tupplur innan Sagahemmet öppnar igen.
- Det gäller att vara tillbaka där 19.30, annars får jag kanske inte samma plats i natt som i går, säger Nisse som är hemlös och ser Sagahemmets natthärbärge som sitt hem.

På sommaren gör det inte något om man tappar sin plats, enligt Nisse. För då kan man vara ute hela natten. Men lägre minusgraderna sjunker, desto viktigare blir rutinerna.
- Klockan sju på morgonen lämnar jag Sagahemmet och går jag till Mikaelsgården, sen kommer jag till Mikaelskyrkan klockan två och sen går jag hem till "berget", säger han och syftar på natthärbärget.
På Sagahemmets natthärbärge får hemlösa en säng att sova i under natten. Under kvällen serveras det mat och det finns tillgång till tvättmaskin och dusch.
- De hemlösa befinner sig i en tuff situation nu men det finns resurser och möjligheter att hjälpa dem, säger föreståndare Per Lyredal.

Det finns inga exakta siffror på antalet hemlösa i Uppsala. Per Lyredal uppskattar att det finns mellan 60 och 80 uteliggare och härbärgesboende.
- Sen finns det självklart ett mörkertal. Vissa bor i tvättstugor, källare eller på en vind.
Natthärbärget tar i princip emot alla, sällan händer det att någon är för påverkad för att få en plats.
Men trots kylan söker sig inte fler hemlösa till härbärget, med jämna mellanrum finns det till och med lediga sovplatser på Sagahemmet.
- Många har en kompis de kan sova hos eller bryter sig in i en tvättstuga, säger Per Lyredal.

Enligt Margareta Nordkvist Olsson på värmestugan Grottan är antalet hemlösa betydligt större än vad Per Lyredal anger. Hon räknar med att det finns cirka 350 hemlösa i Uppsala.
Men det finns olika definitioner av en hemlös person. Uppsala kommun räknar inte en person som har tillfällig bostad, till exempel någon som hyr i andra hand, som hemlös. Vilket Margareta Nordqvist Olsson gör.
Sammanlagt finns det 186 rum/lägenheter för människor med beroendeproblem, i vilket hemlösa räknas in, i kommunens regi. Enligt chefen för kontoret för vuxna med funktionshinder, Roger Jo Linder, är det tillräckligt.
- Eftersom det ofta står sängar lediga så vet vi att det alltid finns en lösning för dem med akut behov av tak över huvudet, säger han.
Men Margareta Nordkvist Olsson håller inte med.

- Situationen i Uppsala är lika dålig i dag som för tio år sedan. Det behövs fortfarande fler härbärgen och lägenheter, säger hon.
- I morse var det 14 minusgrader och när jag kom hit stod det ett gäng personer här, genomfrusna efter att ha spenderat natten i en trappuppgång. Det är inget värdigt liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!