Kylan gissel för husägare

De senaste dygnens kyla har ställt till det för husägare runt om i länet. Här har du rörmokarnas tips för att undvika att värmesystem slutar fungera och rören fryser.

När det blir kallt finns risken att rören fryser (arkivbild).

När det blir kallt finns risken att rören fryser (arkivbild).

Foto: Per Johansson

Uppsala2016-01-08 10:59

– Vi hade inte så mycket extra att göra i går, utan det är i dag folk ringer, för det är nu de börjat märka att värmen hemma slutat fungera. Nu har vi alltså full fart, konstaterar Bengt Sundqvist på Tuna Rör & Värme, i Uppsala.

Temperaturen runt om i länet kröp ner och förbi 20 minusgrader under torsdagen, en temperatursänkning som kom plötsligt och säkerligen överraskade många husägare. Bengt Sundqvist förklarar att det finns flera anledningar till att värmesystem slutar fungera.

– Det kan exempelvis ha att göra med att systemet inte är ordentligt påfyllt eller justerat, eller att termostaten på elementen inte fungerar.

Kan man förebygga de här problemen?

– Ja, men det är just förebyggande åtgärder man slarvar med. Det gäller helt enkelt att se över sitt värmesystem när hösten börjar och man först slår på värmen. Då får man göra en liten service på den, precis som man gör med bilen.

Oscar Hansson jobbar på AB Andrés VVS i Uppsala och han berättar att det ringde bra på chefens telefon under gårdagen.

– Då var det främst folk med luftvärmepumpar som fått problem, de klarar inte kylan helt enkelt. Det gäller att se till att den luftvärmepump man skaffar klarar temperaturer under 20 minusgrader och att den installeras korrekt.

Ett annat problem som kan drabba den som bor i hus är frusna rör. Enligt Oscar Hansson går det inte att säga vid vilken temperatur det är risk för frysning, utan det beror på hur isolerade rören är. En typ av hus som är extra känsligt är sommarstugan och där är Bengt Sundqvist på det klara med vad som gäller.

– Du ska tappa ur hela vattensystemet innan du stänger av vattnet för vintern.

Om man inte gjort det, är det för sent nu?

– Nej, det går att göra nu. Om rören redan frusit är det viktigt att man åtgärdar dem redan nu och inte väntar till våren. När rören fryser vidgas dem och sen när det smälter kan man få rejäla vattenskador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!